Keď windowsák recenzuje linux

Tak je to vždy tak sebaospravedlňujúco povrchné…
Vždy keď sa píše o kancelárskych balíkoch, vždy je OpenOffice označený ako pekný, funkčný a vždy sa dopíše stručné vyjadrenie o tom, že možno niektoré, niekedy niečo nepôjde.
Ešte som nikdy nečítal niečo takéto: podrobil som OpenOffice zaťažkávajúcemu testu. Pozháňal som si stovky/tisícky dokumentov z bežnej praxe a skúšal ich v MS Office, OpenOffice a tu je výsledok. Nasleduje výpočet nekompatibilít, ukážky nefunkčných dokumentov v tom alebo tamtom, vymenovaný rad funkcií, či nezrovnalostí.
Následne sa tester pokúsi vyhotoviť nekompatibilný dokument v OpenOffice a predhodí ho s úspechom (čiže s neúspechom) MS Office (a opačne). Jupí, to by bola krása, že?
Lenže dnes si tester OpenOffice iba otrie o balík pusu vetou „pravdepodobne Vám všetko nepôjde“.
Osobne by som bol práve na niečo takéto VEĽMI zvedavý. Inak mi také tie plky o „možných“ problémoch nepovedia nič :-)
Letmo inšpirované PRÍSPEVKOM Mira Veselého a nie je teda kritikou z nijakého tábora.
Varovanie: autor tohto príspevku sa nikdy nesnažil používať na koncovej stanici žiadny Linux v žiadnej podobe. Predpokladá však, že by mu to nečinilo príliš veľký problém v súlade s jeho potrebami. Napriek tomu o tomto fakte nepíše pretože revolučný zlom v smerovaní Linuxu nenastal a naďalej sa pevne drží línie „som lepší na serveroch a na desktop si ma dá iba ten, kto naozaj chce“. :-) Preto autor nikdy nehodnotí grafické rozhranie žiadneho Linuxu nakoľko ho profesionálne nevyužíva. Prečo? Lebo ssh

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. sloper píše:

    Porovnavat a prezentovat rozdiely u konkretnych dokumentov si dovolili radovo pred 10 rokmi Softwarove noviny – vtedy este v zostavach Office vs Ina konkurencia… Odvtedy ale doba pokrocila, reklamna plocha zabera hodne (v printovych mediach), preto len suche konstatovanie a na webe sa zas rozsiahle clanky nenosia (cest vynimkam)…

  2. rony píše:

    Ja by som uvital suche strucne konstatovanie, avsak u drvivej vacsiny citim, ze sa ich autori nedokazu celym telom postavit za svoje slova a viacmenej funguju na zaklade pocitov ;-)
    Je jeden zakladny fakt, pokial chce jeden produkt „suplovat“ iste propriety ineho, tak nemoze to robit na sto percent, vzdy moze ist v zavese. To je fakt a ten si posklada ktokolvek ;-) Lenze tu mieru naplnenia nikto zjasna nenapovie ;-)

  3. dusoft píše:

    Nieco take by som mohol na novom pocitaci skusit. Sice nie som si isty, ze tam MS Office bude ;-)

  4. ms píše:

    pre ronyho aspon jedno negativum z openoffice calc alebo jak sa to vola (proste tab.procesor ako excel), napadlo ma to lebo sa mi to stalo akurat dnes, a musel som prebootovat do winxp
    ked pouzijem na zahlavie tabulky automaticky filter napr. na stlpec A, OK vyfiltruju sa mi data, ale chcem filtrovat podla druheho kriteria stlpec B, vo volbe stale funguju polozky, ktore nesplnaju kriterium A (je tam potom privela balastu). a este dnes boli niake problemy s makrami, no ale o tom potom.
    neviem ale verziu OO, a nechce sa mi znova prebootovat z linuxu,je to default z mandrake 10, myslim ze teraz je uz OO 2

  5. rony píše:

    [4] ved si to ulahci a buchni OOo do windowsu. neboj nehryzie ;)

  6. jej bývalý píše:

    Rony, prečo do porovnávania kancelárskych balíkov zaťahuješ operačné systémy? (pozri nadpis) Len preto, že boli pôvodne vyvinuté pre rôzne OS. No a čo?
    Predpojaté recenzie a názory, ktoré ťa zrejme serú, sú úplne nezávislé na OS.

  7. rony píše:

    [6] asi narazas na Varovanie na konci prispevku, to je len taka poznamka kvoli flamewar ;-) A nadpis je sa tyka skor zamerania zalinkovaneho prispevku (Vesely) a z neho komentujem len cast o OOo. Mal by som aj dalsie komentare ale tych som sa uz zdrzal, pretoze nic nove ;-)
    Inak jasneze suhlasim, ze predpojatost v tomto zmysle je multiplatformova ;-)

  8. Ruziklan píše:

    A co povies na to, ze realne na jednom mieste pouzivam MS Office (lebo su tam legalne zakupene a vacsina dokumentov mi prichadza v nativnom formate MS Office), na druhom Open Office (lebo nekradnem), prenasam si dokumenty z jedneho miesta na druhe a potom mam fakt vela problemov s formatovanim? Nejdem do detailov, lebo su toho tony.
    Ale ok, priklad: OO nezvlada niektore graficke fonty, zobrazuje ich nehoraznym sposobom. … A uz ani nehovorim o formatovani prezentacii vytvorenych v OO.
    Nie je to zle, potial, pokial to je zdarma, so znamymi (vyskusanymi) obmedzeniami, ale skutocna kompatibilita za horami, dolami…

  9. dusoft píše:

    [8]: kedze si si dal mernu hodnotu ms office, necudujem sa, ze mas problemy s kompatibilitou. pozri sa na to opacne: preco ms word nedokaze zobrazit komplexnejsie dokumenty naformatovane v OO spravne… preco nedokaze ms explorer zobrazit stranky pisane podla standardov spravne atd atd.

  10. Ruziklan píše:

    [9] MS Explorer nehodnotim. Bezne nerobim s komplexnejsimi dokumentami vyrobenymi v OO. Bohuzial, pre mna je etalonom MS Office, pretoze drviva vacsina toho, co prijimam a posielam je v nativnych formatoch MS Office. Okrem toho OO nerozchadza graficky font, s ktorym bezne pracujem (pozri http://christian.poisson.free.fr/problemesis/police.html) a to je pre mna dost vazny problem. Jednoducho: navzajom kompatibilne tieto dva baliky rozhodne nie su. Ale neplujem ani na jeden. Co by som chcel zadarmo…