Prečo používať v CSS media handheld?

Aj keď si mnohí z vás myslia, že môžu na handheldy kašľať, nie je dôvod pri stavbe dokumentu a CSS myslieť aj na majiteľov zariadení s menšou šírkou viewportu. Protiargumentom proti tomuto odporu je priam invázia rôznych mobilných zariadení do rúk žhavých ľudí. Nie je dôvod to ignorovať.
Najistejším riešením je postaviť dokument (html kód) tak, aby dával zmysel aj bez aplikovaného CSS layoutu. Praktickou radou je textovanie stránky v prehliadači lynx alebo po odpojení CSS aj v ľubovoľnom prehliadači (pokiaľ si zúžite šírku okna na patričnú veľkosť). Podmienkou samozrejme je, že v kóde dokumentu nebudete aplikovať žiadne parametre pre vzhľad (čiže ani žiadne parametre STYLE alebo archaické FONT, TABLE..).
Pretože vývoj napreduje, aj mobilné zariadenia môžu zvládať spracovať CSS predpis.
Popri tom, že už je slušnosť vybaviť váš dokument špeciálne pripraveným predpisom pre media print, tak už je len formalitkou pripraviť predpis pre media handheld. Tu je totiž nutné zohľadniť isté atribúty prehliadača mobilného zariadenia:

  • malý viewport, šírka v pixeloch je naozaj malá a pokiaľ sa takýto prehliadač pokúša spracovať predpis, ktorý ste prácne naklepkali pre široké okná, úplne sa zobrazenie rozbije. Preto si overte ako sa vaša stránka správa pri šírke okna kľudne aj pod 240 pixelov
  • nižšia prenosová rýchlosť limituje použitie obrázkov a preto sa pre mobilné zariadenie nehodí nabubrelá dekoratívna grafika a snažíme sa zracionálniť zobrazenie v prospech komfortu prehliadania stránky
  • v handhelde vyniká aj vyslovená nutnosť odkazov typu „skoč na navigáciu“, „home“, „skoč na obsah“,
  • klasický problém prehliadača Pocket IE v zobrazení diakritiky sa dá elegantne obísť práve štýlovaním dokumentu za pomoci CSS (font-family: serif a font-family: sans-serif) a dokument sa konečne dá čítať,
  • v tomto prípade je menej vždy viac a aj keď napr. Pocket IE z WM 2003 zvláda aj position absolute, radšej sa mu vyhneme a ideme striedmou cestou.

Dnes už teda nestačí ponúknuť handheldu štrukturovaný dokument, pretože napríklad prehliadač Pocket IE operačného systému Windows Mobile 2003 (montovaný do všetkých nových PDA) proste nevie vypnúť CSS. Pokiaľ nenájde v dokumente CSS pre media handheld, spracuje layout pre media screen a nešťastie je hotové.
Aj keď handheld nemáte, testovacie prostredie si pripravíte veľmi ľahko: úzke okno prehliadača a prechodne nastavený súbor CSS pre handheld pre media screen..

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Jamesek píše:

    Ty mi čteš myšlenky. Zrovna jsem se tě chtěl na to zítra poptat.
    OT: super že máš první tlačítko v komentářích preview. Při vyplňování hlavičky jsem nějak sklouzl na enter a už by to bylo poslane. Takhle v pohodě.