Ako proti vírusom?

Odpoved na Čo s novým vírusom? z M + M + M + M (4M)


mas pravdu, no musim povedat priklad:
pred casom, nie je to tak davno, no vacsina ludi to uz zabudla, existoval virus, ktory sam seba pribalil k nejakemu dokumentu, co nasiel na disku zavireneho pocitaca.
netusim ci to ti ludia brali ako tragediu, ze sa im mohol nepozorovane zverejnit obsah ich dokumentov. vysledok je ale taky, ze pocty kopii virov v absolutnych mnozstvach sa zvacsuju.
dokonca ked upozornim zodpovednych na to, ze maju niekde vo svojej sieti zavireny stroj, tak mi dokazu odpovedat aj takto: to je dolezity clovek, nemozeme mu prikazat, aby si odviril stroj.
takze niekde je chyba…
a ako suvislost uvediem, ze bezpecnost je problem IT manazerov, IT ludi. maju sa k nej postavit zodpovedne a hlavne pokryt vsetky stroje. podla mojho nazoru neexistuje ziadny stroj na sieti, o ktory by sa nestaral niekto zodpovedny, minimalne umoznenim pripojenia k internetu. takze tito ludia maju citit zodpovednost za svoje ciny ;-)
ukazalo sa, ze podiel ludi, co nie su schopni sa na internete ucinne branit sa zvysuje. no ich povedomie sa nijakym sposobomo nedari zvysovat. takze krok spat a je nutne im ani neumoznovat takuto moznost. a bohuzial aj na ukor komfortu, pokial to inak nejde. oni sa danej urovni komfortu prisposobia lepsie a rychlejsie ako tomu, ze popri tom komforte maju robit aj cosi naviac.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Piki píše:

    V prípade toho dôležitého… IT manažár musí preukázať istú dávku osobnej statočnosti, hrdosti na svoj stav a na prácu ktorú odvádza… To ale málokto ocení.
    Posledný odstavec… vidím to tak, ako si onehdá poukázal, že provajderi by sa mali postarať, aby počítače, ktoré pripájajú nechŕlili spam a vírusy. Malo by to byť súčasťov služby… Inak sa im stane to čo teraz seznamu.cz (dostal sa na spam-blacklist)a nielen že sa zosmiešnil v odbornej verejnosti, ale pocítili to aj užívatelia. A potom by to provajderom už asi jedno nebolo. Naozaj, jednoduchých koncových užívateľov bude pribúdať, vidím to v okolí…