Ako poslať šialene dlhé URI

Zrejme ste narazili na problém poskytnúť známemu cez ICQ, e-mail či len cez telefón adresu na zaujímavú či potrebnú stránku. Lenže jej autor postavil systém na abnormálne zložitej adrese plnej nezrozumiteľných parametrov, znakov či až kryptografických reťazcov.
Bohužiaľ pri púhom prekopírovaní tejto adresy do e-mailu jej rozsah komplikuje príjemcovi jej zobrazenie pretože sa poškodí (v e-maili sa „zlomí“ na dva riadky).

V takýchto prípadoch je však príjemné použiť nejaký „skracovač“. Tým je práve služba Tiny URL a jej použitie je jednoduché:

Máte zobrazenú stránku, ktorú chcete poskytnúť vo svojom prehliadači. Skopírujeme si adresu stránky stlačením Alt-D a potom Ctrl-C. Potom stlačte Ctrl-T (len kvôli tomu, aby ste si ponechali načítanú pôvodnú stránku si novú otvoríme v novej záložke) a napíšte tinyurl.com (stlačte Enter).

Na stránke Tiny URL je formulár Enter a long URL to make tiny: kam vložíme zo schránky adresu stlačením Ctrl-V a klepneme na tlačítko Make TinyURL!.

Výsledná stránka je prevedená do krátkeho tvaru napríklad http://tinyurl.com/59fss, ktorý stačí označiť myškou a stlačením Ctrl-C skopírovať do schránky. Skopírovanú adresu už ľahko a bezpečne vložíte do e-mailu či okna ICQ stlačením Ctrl-V.

Kedy by ste mali TinyURL použiť? Prakticky vždy, keď je dĺžka adresa väčšia ako samotné okienko v ktorom sa nachádza. Čím by som vylepšil TinyURL? Pridal by som možnosť vložiť krátky text, ktorý by sa previedol do čitateľnej formy TinyURL, aby sa splnila podmienka intuitívnosti URI.

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Markoff píše:

    hm, nikde som tam narychlo nenasiel ako dlho zabezpecuju funkcnost toho linku – tyzden, mesiac, rok?

  2. rony píše:

    [1] tato otazka ma napadla tiez, no nenasiel som odpoved. teoreticky by im nemalo prilis pretazit system, pokial by to drzali rok. Zalezi na naraste aky zaznamenaju.
    [2] diky ;-) cakal som, ze nieco take existuje ;-)

  3. Keff píše:

    Ne, diky, uz ted skacu radosti kdyz si predstavim ze najdu forum kde bude presne to co jsem potreboval – ve forme cerstve zpoplatnenych/expirovanych odkazu :(.

  4. Agibot píše:

    Píšou „never expires“, tedy hodně dlouho. Např. http://tinyurl.com/5aex7 tam je už od září 2004.