Pevné linky a pevné stránky

Pred časom sa viedla, ako inak, odborná debata o webových stránkach. Spomenul som si na istý problém. V danom okamihu v príspevku odkážem na cudziu stránku. V tom istom okamihu ju odkazujem vzhľadom na jej okamžitý stav.
Lenže časom života môjho príspevku sa dejú zmeny. Tou najhoršou je, že URI cudzej stránky prestane „fungovať“ dajme tomu ukáže chybu 404. Tento problém sa snažíme úspešne riešiť „pevnými odkazmi“, ktoré aspoň čiastočne zabezpečujú trvalý život „oficiálne vydaného odkazu“. Webmasterom je vrele doporučované zachovávať populárne odkazy z ich stránok a to aj za cenu nočnej mory spôsobenej otázkami ako efektívne na to.
Problémom však v kontexte môjho príspevku je samotný obsah ale aj vzhľad stránky, na ktorú v príspevku odkazujem. Čo sa môže po vydaní môjho príspevku stať?
Autor cudzej stránky môže medzičasom redesignovať a môj príspevok o tom, ako sa mi chcelo vracať z jeho farebných psychedélií je odrazu pre neskorších čitateľov nepochopiteľný (čo trepeš, veď to má pekné). Autor cudzej stránky môže plne zmeniť zmysel obsahu a ja prídem pri mojom odhalení skrátka – ten text alebo fotka proste zmizne alebo sa zamení za niečo iné.
Dosť často ma pri tomto napadá WIKI, to je systém, kde sa uchovávajú aj staršie verzie stránky, no je to trošku nepohodlné – klepnem na wiki stránku a ešte potom hľadať, kde sú uložené pôvodné verzie. Uff.
Ako by sa Vám páčila služba „Pevná stránka“?
Predstavte si nástroj v prehliadači, ktorým si na jedno klepnutie vyrobite hibernovanú verziu zobrazenej stránky, ktorá sa uloží kdesi na webe? Vy urobíte iba jedinú zmenu: odkážete na túto Pevnú stránku.
Áno ja viem, že existujú webarchívy, no tieto nie sú až tak dokonalé (robia mirror raz za pár mesiacov).
Teraz pohľad programátora: takáto služba by mala vedieť predstierať, že je prehliadač „žiadateľa“ o pevnú stránku. Mala by dosť verne vyhotoviť kópiu stránky tak, ako ju vidí žiadateľ – ale nemusel by to zasa byť iba screenshot (ten si vieme vyrobiť aj sami). Proste by to mala byť bežná funkčná stránka. Malo by to teda vedieť stiahnuť komplet html, obrázky, css, javascript a čojaviemčo všetko ešte.
Považuje niekto Pevnú stránku ako dobrý nápad? Sakra, bežím si to patentovať :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

9 komentárov

  1. alian píše:

    No akože nápad je to dosť dobry, lenže ako na to? Zriadiť nejaku autoritu, ktora by udržiavala nejaky globálny archív sa mi aj v našej hypertechnickej dobe zdá nereálny. Samotne taketo linkovanie a archivovanie pôvodného webu je len na ich súčastnom autorovi, či ho chce historicky zachovať aj pre „budúce generácie“. Komerčné stránka takejto veci by sa mohla ujať.
    Zhrnuté a podčiarknuté, myšlienke fandím som zvedavý na realizaciu, aj keď podľa mňa vizionárskej veci

  2. rony píše:

    no moze to byt „autorita“ – ked uz, najradsej by som to videl ako produkt Google Inc. Potencial na to maju. Uvedomujem si vsetky technicke rizika.
    Druha moznost je „vlastne“ riesenie, rozsirenie pre Firefox, ktore odovzda URI skriptu na mojom servri, ktory urobi aktualny mirror stranky (nech maka cudzi stroj a nie moj desktop pri mirrorovani). Obratom mi vypluje URI „zamrznutej“ stranky.
    V principe nejde o nic novatorske, ved wget pozname vsetci – len to obalit lahko pouzitelnym prostredim ;-)

  3. rony píše:

    myslim, ze Yahoo to uz urobili: MyWeb…

  4. dusoft píše:

    googlecache docasne napr. ale ano, taku vec nie je problem urobit ci uz v pl, py, php…
    System, ktory to riesi je Xanadu napr., zial ten Tim Berners-Lee nepodporoval.
    vid moj prispevok:
    http://www.ambience.sk/prepinac-verzii-dokumentu-cez-xhtml-css-javascript-xanadu
    alebo priamo:
    http://xanadu.com/

  5. dmiba píše:

    Mozno to bude od veci, ale napadlo ma, ci tento system nebude v rozpore s autorskymi pravami. Ide o to, ze ty spravis grab nejakej stranky, ktory potom zasa niekde uverejnis. A tu moze byt pes zakopany (nieco pre nekrofilnych zoofilov). Myslim, ze takto zobrazene stranky mozes asi len so suhlasom autora. Linkovanie stranok je jedna vec, lebo ides po zdroji. Ale zobrazenie stranky z ineho zdroja, by niekto mohol povazovat za porusenie autorskych prav a kedze nie som pravnik, nemozem posudit, aky by to mohlo mat dopad. Ale obavam sa, ze ak by to dal niekto k sudu, asi by mu sud dal za pravdu.

  6. rony píše:

    [6] v tom pripade by mohli zazalovat serverovske cache, cez jednu taku chodim aj ja na internet ;-) v principe je tiez „vystavena“.
    MyWeb od Yahoo to riesi jasnym zobrazenim o co ide, sice ten pruh dost narusuje konzistenciu stranky ale myslim, ze staci.
    Pokial by som zaroven s kazdym napadom okamzite riesil pravne otazky, tak sa svet nikam nepohne ;-) ale zasa nech sa nad tym zamysla niekto iny, to je dobre ;-)

  7. dusoft píše:

    rovnako by mohli zazalovat google cache, web archive org atd atd. tak by sme sa nikam nedostali.

  8. dmiba píše:

    ja len, ze sudy boli aj za vacsie hovadiny
    inak napad je v pohode…