Motorizácia

PuntoPráve nastal čas k motorizácií formou nového voňavého automobilu :-)
Zatiaľ som sa ešte vôbec nerozhodol k presnému kandidátovi ale hľadám intenzívne a pripravujem sa na skúšobné jazdy :-)
Môžete sa síce vyjadrovať ale podotýkam: očakávam pozitívne komentáre a dobre mienené rady. Spochybňovanie, vlastné plkanie na nejasné témy budem považovať za nežiadúce :-)
Pokiaľ chcete vedieť niečo bližšie: o žiadnom krížniku nesnívam, objem motora skôr málo, kufor rolu nehrá, skôr preferujem lepšiu výbavu ako základný model „ale delo z vyššej triedy s plastovými diskami kolies a igelitom miesto okien). Cena má byť kompromisom, ročné náklady sú vysokorozhodujúce. Prevádzka nebude určite nič v zmysle: sedím v káre pol dňa 15x do mesiaca. Môžete sa kľudne pochváliť poisťovňami a Vašimi exkluzívnymi vzťahmi s kamarátmi šéfmi predajní áut (ktorí ráno vstávajú s myšlienkou, koľko zľavia kamarátovi na cene jeho budúceho miláčika).
Pre tých, ktorým to nedošlo, skonkretizujem: niečo v triede vozov ako je Punto. Ale rovno poviem, že aj keď sa mi Punto páči, nebude to určite :-) Takže ešte raz, očakávam pozitívne komentáre a nie prskanie zaslinenými názormi.

Môže sa Vám ešte páčiť...

29 komentárov

  1. futro píše:

    preco nie punto, ak sa smiem opytat? osobne pozitivne skusenosti mam s renaultom clio 1.2, styri roky, najazdenych skoro 70 000 km, v servise na pravidelnej prehliadke konstatovanie technika „ako nove“. dobre auticko do mesta. v sucasnosti by som vyberal taketo auto asi spomedzi trojice nove clio, mazda 2, mitsubishi colt (pozitivne osobne skusenosti s mitsubishi carisma a mazdou 6).

  2. rony píše:

    Punto snad iba z toho dovodu, ze je na vyber viac inych moznosti s prihliadnutim na to, ze tych Puntov beha po okoli viac. Takze mierna snaha vybrat si nieco menej tradicne za primeranu cenu (cize ziadne ulety za kazdu cenu).
    Vybavy aut aj ich ceny su extremne vyrovnane, takze sa da vyberat podla pocitu z auta. Vyberat podla toho, co ma polka susedov sa mi nechce :-)
    Clio (to najnovsie) je zaujimave, avsak niektorymi detailami vzhladu som ho vylucil.

  3. Jamesek píše:

    Hunday Getz s větším motorem .. ;)

  4. Jamesek píše:

    dodatek: a nejlepe v cervene ci stribrne .. ;)

  5. smirnoffff píše:

    Suzuki Ignis. Je to malé a praktické a přitom to není tuctovka :)

  6. MiPo píše:

    Podbné auto som kupoval pred nedávnom, ale potreboval som väčší kufor, tak som nakoniec zobral Chevrolet Kalos sedan. Odporúčal by som ti (ak chceš niečo ako Punto) samozrejme Kalos hatchback s 1.2, Mazdu 2 (trošku drahšia, ale stojí za to), Hyundai Getz a hlavne Fiestu. Teraz majú na ňu dosť dobrú akciu, tak si ju kukni.
    Ak do toho cheš vraziť trošku viac, tak odporúčam Seat Ibiza, napr. s motorom 1.2.
    Ak budeš chieť „lepšiu“ ponuku na poistku (PZP aj havaríjna), tak sa ozvi (www.mipo.ssag.sk).

  7. eSBe píše:

    Mazdu 2 som svojho času skúšal na autosalóne v BA, ale zdalo sa mi, že je tam pre vodiča dosť málo miesta na nohy (a to nie som nijaký obor, skôr naopak).
    Skús Mitsubishi Colt; ten určite nemá každý sused.. Keď som ho bol nedávno prihlasovať, policajti ho asi 5 minút prezerali zo všetkých strán, bo ešte také nevideli:o) Na svoju kategóriu je to veľmi priestranné auto; navyše máš možnosť pohybovať zadnými sedadlami dopredu/dozadu a prispôsobiť si veľkosť kufra / miesto pre pasažierov podľa aktuálnych požiadaviek. Už v základnej výbave je to auto dosť vybavené, a aj ten najslabší motor je fakt celkom živý…

  8. rony píše:

    [7] Vcera som bol kuknut Colt, mas pravdu je to horuci kandidat ale aj ked zatial ho moc nevidno, tak sa mi zda mierne, velmi mierne tuctovy (nieco ako Getz spricnuty Ackom). Avsak Colt ma dostal, ze nahradnu pneumatiku dostanes len za priplatok (a neviem co je lepsie – mat v kufri celu gumu alebo opravnu sadu). Co sa tyka pocitu s priestoru, poznam hodne silneho protivnika :-)
    [6] Kalos nie je skaredy ale kufor nie je dolezity a dajme tomu rozdiel 40 litrov nemusi cloveku vadit :-)
    [5] Ignis sa mi nepaci. Ale SU ine moznosti ;-)
    [3] Getz je v sirsom vybere v style – ak nepresvedcia skusobne jazdy inde ;-)

  9. eSBe píše:

    Colt: Neviem, ja mám náhradnú gumu (bez príplatku); síce iba dojazdovú, ale snáď v núdzi postačí… Pravdepodobne ju teraz vyhodili kvôli zníženiu ceny (tuším majú teraz nejakú akciu); predsa len, tá najzákladnejšia verzia sa pohybuje cenovo na trošku vyššej úrovni, ako všlijaké Fabie, Fiesty, a pod., tak sa snažia tú cenu upraviť aspoň takýmto pofidérnym spôsobom, keď sa inak nedá :o)
    Ignis: Jeho výzor dosť závisí od farebného vyhotovenia. Neviem, nikdy som sa o tento model nejako extra nezaujímal, tak netuším, ako to vyzerá v interiéri, ale raz som ho videl v žltom prevedení, vpredu mal taký chrómový rám, a vyzeralo to dosť dobre.. Jeho brat Swift je naopak dizajnovo dosť podarený, ale už stojí za každým rohom :o)

  10. rony píše:

    [9] Swiftov som este fakt moc nevidel ;-) Dokopy snad 2 kusy. Asi sa nepohybujem tam, kde mam :-)

  11. Robert píše:

    Od Suzuki Ignis a novy Swift (oba maji vysokovykonne motory 1.3 – nizka pojistka, nevyhoda je mensi kufr).
    Od Hyundai Accent a Getz (taktez 12V 1.3 pruzne motory s prijemnou spotrebou). Navic Accent bude brzy ve vyrobe koncit, protoze uz je pripraven nasledovnik – takze cena pujde jeste dolu.
    Fiat – Panda s 1.3 turbodieselem – skvela spotreba, dobre parkovani, maly kufr, pekne, roztomile auto do mesta. Punto ma taky nasledovnika, ktery se mi moc libi, kdybych minuly rok nekupoval Kiu, sel bych do noveho Grandepunta :). Soucasne Punto se mi vzhledove moc nelibi.
    Kia ma nove Rio, pekne auto s dobrym zpracovanim a vykonnym turbodieselem 1.5 (110k) nebo benzinem 1.4. Stary model se doprodava s velkymi slevami (jestli se uz nedoprodal). Pokud chces auto do mesta, tak je tu jeste Picanto, vzhledove moc povedene i v interieru, s kozenym malym volantem se moc dobre ridi. Dobre bocni vedeni sedadel, silene maly kufr, usporny benzin 1.1 (tusim nejuspornejsi v dane tride)
    Skoda je podle me predrazena s nemeckym studenym designem, slabym vykonem motoru (1.2,1.4,1,9(66kw)), slaba vybava, vyssi ruceni (1.4) a skvele zpracovani.
    Citroen – C3 pekne auto, s lepsim motorem drazsi, vysoka odolnst proti zlodejum, s motorem 1.1 u nas kolem 300 000. Motor s plnym autem moc nejede, ale do mesta staci. C2 – drazsi a mensi nez C3.
    Renault – zacina se prodavat nove Clio, interier se mi moc nelibi. Starsi model bude ve slevach. Thalia ma sice velky kufr a dobrou cenu i s dieselovym motorem, ale ten nalepeny kufr v zadu se moc nepovedl.
    VW – Nove Polo – moc povedeny design, ale stale stejny hnusny volant, snad se da objednat nejaky jiny v nejake sportovnim paketu. S trivalcem 1.2 k mani kolem 300 000. Obecne u VW a Skodovky se za vsechno plati a inzerovane ceny jsu za zakladni modely, kde jsi rad, ze je tam aspon volant a motor :)
    Mazda – dvojovy model, kvalitni, chytre udelane auto, jen vyssi cena s porovnani s konkurenci. Trojka je nadherne auto, jen uz vyssi cena.
    Mitsubishi – novy Colt, pekne udelane auto s vykonnym 1.3 benzinem a variabilnim interierem, jen vyssi cena.
    Daewoo – tridverovy Kalos vypada hezky, interier trochu jednodussi, dobra cena.
    atd..
    No neni to jednoduche vybrat nove auto, nenapsal jsi kolik chces investovat. At mas stastnou ruku ;)

  12. Piki píše:

    Ak záleží na výbave tak mám všeobecný typ: Dlho vyrábaný model býva v ponuke so štandardnou výbavou, ktorá bola pri uvedení ako príplatková. Typickým príkladom je Opel astra clasic. Tam dokonca pre dobrú cenu hovorí súčasný predaj nového modelového radu. Už to raz Opel urobil a momentálne sa situácia zopakovala.
    Druhý argument pre dlhšie vyrábaný model je, že sú vychytané konštrukčné chyby. Občas ;-)
    A ešte jedna skúsenosť. Do prvej výplaty po kúpe auta je poriadne ďaleko. Pošas mesiaca, kedy budeš kupovať auto minieš veľa peňazí na povinné výdavky: prvé splátka, poistenie, povinné ručenie, prvé tankovanie, poplatky za parkovanie (súčastne ti často dobieha električenka)… Potom prídu zimné gumy… Treba mať v peňaženke nie len na akontáciu. Dátum kúpy treba naplánovať aj s ohľadom na periódu povinných platieb. Ak platiš poistku polročne a je splatná 15.12. 15.6. je to pred vianocami a dovolenkou opruz.
    Značku si vyber podľa osobného pocitu. Aby si mal v ňom dobrý pocit a neuvažoval, či by predsa len nebolo dobré rozhonúť sa pre iné.
    Ozaj, vieš ktoré auto prejde najďalej na prázdnyzch gumách? Firemné s klimatizáciou… To je aj môj konkrétny typ na značku :-)

  13. Tomáš B. píše:

    Kupoval som auto v máji, uvažoval som nad niečím novým v tejto kategórii, o ktorej hovoríš Ty, alebo ojazdeným serióznejším autom. Kvôli bezpečnosti a kvôli udržaniu hodnoty investície (nové auto stratí prvý rok najmenej 20 % hodnoty, ďalšie roky po 10 % a menej) som nakoniec kúpil Ford Focus v cene cca novej Fabie.
    Teraz som šťastný, že som sa nenechal nahovoriť na nejaké menšie nové auto, lebo rozdiel v triede je predsa len značný, bezpečnosť je neporovnateľná (nielen preto, že som už na Focuse zvládol pár zákrut, pri ktorých by som sa na Fabii kotúľal po poli, ale najmä ak sa v Punte zrazíš s blbcom na väčšom aute, odnesieš to vždy ty). Pritom ten Focus z vonka nevyzerá veľký, nie je to krava ako Octavia. Žerie mi to mimo mesta menej ako 6 litrov, za 5 rokov sa na tom nerobila jediná oprava, minulý týždeň som bol na prehliadke a vraj je v 100 % stave. Čiže na Tvojom mieste by som ešte porozmýšľal, či by sa za tieto peniaze nevyplatila radšej nejaká veľmi mierna ojazdenina vo veľmi dobrom stave. (a, samozrejme, odporúčam Focus :-)

  14. Markoff píše:

    Fiat ani inych talianov urcite nie (detto spanieli so seatom), strasne shity co sa kvality vyroby tyka (auta maju pekne, ale co z toho), paci sa mi ako ani jeden z komentujucich nespomina kvalitu a navstevy servisu, myslim ze Francuzi maju posl. roky docela rozumnu kvalitu a ceny (Renault, Peugeot, Citroen), Nemci su tiez ok aj ked vacsinou drahsi (VW/Ford/Opel), u Azie bych sa bal nahr. dielov aj ked maju dobre ceny a pekne auta
    ten novy Swift je docela pekny (ja som ho videl v BA na moj vkus az az, ale mozno mam len stastie na jedneho majitela cerveneho Swifta), skoda ze je od Suzuki :-) (Madarsko ci Azia, to je vyber…)
    TB, focus je celkom sympaticke auto, tiez bych preferoval jazdene, nove strasne straca na hodnote, dobre rozhodnutie a dobre radis

  15. rony píše:

    tisickrat som uvazoval, ci jazdene alebo nie. A vzdy som dospel k tomu, ze povodny majitel musi byt doveryhodny. A bazar to nie je. Tym je vyber deklasovany na znamych a hodne sa zuzi. Plus k tomu ide neistota, ci vyjde a auto bude bezprobleove alebo si u niekolkorocneho vozu usetrene peniaze napcham do neocakavanych veci.
    Takisto som zvazoval ci usetrit a kupit auto vyssej triedy a viac sa to naklana k tomu, ze nasypem do toho auta pri prevadzke asi tu usetrenu sumu ;-)
    Cize ojazdene si beru ludia, co sa o to auto mozu starat ;-)
    Extra kategoria su ale jazdene auta predajcov.
    Tak to vidim ja ;-)

  16. Tomáš B. píše:

    Ja som pôvodne uvažoval presne ako Ty: (keďže neviem absolútne nič o autách) nebudem riskovať jazdené. Všetci ma strašili historkami z bazárov, takže som sa tiež bál – zrazu som ale narazil na autovia.sk na inzerát chlapíka z Námestova, dvakrát sme si zavolali, mal som fajn pocit, stretli sme sa na polceste medzi Blavou a Oravou a vzal som auto do autoservisu – technik povedal, že bolo oň super postarané, málo najazdené, žiadna búračka. Chlapík chodil na povinné prehliadky častejšie, ako mal, dával do toho najdrahší olej, skrátka, zjavne bol ešte z generácie „auto, rodinný poklad“, takže som neváhal ani sekundu. Bolo to obrovské šťastie, ale ak sa s kúpou neponáhľaš a vyčkáš na to pravé, tak je to podľa mňa naozaj lepšia investícia, ako do nového.
    Samozrejme, ak jazdíš len po meste, tak Ti stačí maličké auto, lebo zväčša nehrozí vážna búračka, ale len ťukance. Ak aj na dlhšie cesty, tak kvôli bezpečnosti radšej niečo väčšie a s takým motorom, aby si sa pri predbiehaní nemusel ešte aj nohou odrážať od zeme, aby to išlo rýchlejšie…
    P.S. čo sa týka nákladov na prevádzku, jedinou dobrou radou v súčasnosti je podľa mňa počkať na prvé modely na vodíkové články :-)

  17. rony píše:

    [16] pocitaj medzi naklady ja vsetky mozne poistky, ceny povinnych prehliadok atd. Mne niektore rocne vynalocene sumy vychadzaju aj na dva priemerne platy :-)

  18. Markoff píše:

    rony, nikto ti nebrani vziat si mv z bazaru a dat si ho prehliadnut v servise, malo by to stat cca 2000Sk ked nedoverujes bazaru, ale tie najvacsie maju myslim zaruky vratenia penazi a moznosti reklamacie ci odskusania vozidla, auto nemoze mat skrytu zavadu na ktoru si nebol upozorneny, ak ju ma nic ti nebrani odstupit od zmluvy, ale myslim ze si na to da schvalne aj velky bazar pozor a u par rokov stareho mv take beztak moc nehrozi

  19. rony píše:

    [18] ano, o tom vsetkom viem ;-)

  20. emmacore píše:

    A skor, ako sa rozhodnes kupit auto z bazaru, si vygoogluj negativne skusenosti ludi s AAA, aby si bol pripraveny ;-)

  21. tomáš b. píše:

    bazáry sa podľa mňa rozdeľujú na dve skupiny: tie, s ktorými majú všetci zlé skúsenosti, a tie, na ktoré si sa ešte dostatočne neinformoval :-)
    Vyhnúť sa notorickým klamárom z AAA nepomôže, pretože nikde inde to nie je lepšie. robil som si taký experiment, že som sa asi mesiac všetkých ľudí okolo (známi, taxikári, vodiči, kolegovia) pýtal na skúsenosti s bazármi – po mesiaci nebol jediný veľký, ku ktorému by som nanašiel aspoň jedného človeka, ktorého podviedli.. takže tak.

  22. rony píše:

    a pritom je to logicke a pochopitelne. ludia kupuju auto z bazaru ale ocakavaju od toho auta kvalitu ako 10 minut po vybehnuti od pasu po vystupnej kontrole.
    Nemam predsudky, ale kvoli sanci na mensie problemy (ci uz objektivne alebo subjektivne) asi skor pojdem po novych.
    Osobne by som na starsie auto dal jedine v pripade, ze mi ho ponukne niekto mne znamy.

  23. Fifteen píše:

    akurat tento tyzden som sa stal majitelom Hyudai Getz 1.1 … celkom pohoda za fajn cenu kopa vybavy, ale keby som mal o cosika viacej a znameho obchodnika (koli zlave) :-) tak by som bral Toyotu Yaris … zaruka ako svina a v TUV 2005 ma opat miesta vpredu. na strankach toyoty najdes aj ceny prehliadok. a skusenosti ludi su s nou vyborne.

  24. tomáš b. píše:

    No áno. Ak nie Ford Focus :-), ak už malé a nové auto, tak Toyota Yaris (ak Ti je osobne sympatická). V spoľahlivosti a poruchovosti je podľa testov absolútne bez konkurencie.

  25. Piki píše:

    ad 22. Nie je to o očakávaniach. Absolvoval som 5 skúšobnýcj zázd s tým istým modelom v rôznych bazaroch v Prahe. Všetko to boli samé šity po búračkách, poskladané, „vynovené“ s pôvodom kdesi v Porúrí či Andore… Osobná skúsenosť, ak jazdené tak od predajcov alebo z parkoviska lízingoviek. Aj tam treba dať pozor aby to nebolo po nejakom prasáckom referentovi, viď môj prvý príspevok a vtip na jeho konci.
    Nové je istota záručnej doby a 3-5 rokov bez nutnosti platiť opravy. Treba si ale zistiť výrobcom doporučené intervaly. Výmena oleja každých 10 000 km sa riadne predraží…

  26. Bolek píše:

    dalsi co bude prispievat k zapcham v Bratislave:-)
    Vyber si taku znacku, ktora ma od tvojho bydliska (prace) najblizsi servis. A nezabudaj na ceny oprav a nahradnych dielov v servise, aby sa ti potom nepretacali ciferniky. Napis radsej akych mas najhorucejsich kandidatov.
    Inak s tou toyotou suhlasim, minule som bol s matkinou corollou na STKcke (6-rocne auto), chalan povedal, ze okrem skrkancov na karoserii to je ako nove auto. Taky isty stav ako ked vychadzalo zo zavodu.

  27. marysa píše:

    Moja skromna troska do mlyna: Z Krakova som sa vratila s igelitovym vrecom na okne a bez batoziny. Onedlho /dufam/ Ti poviem ci Allianz ano, alebo nie. :)

  28. Peter píše:

    No ja som rozmyslal a hladal dlhsiu dobu, precital som snad vsetky casopisy, prepocital a porovnal rozdiely a mojimi favoritmi nakoniec ostali Suzuki Ignis a Toyota Yaris. Ignis kvoli dobremu motoru a cene, Yaris kvoli kvalite, vybave a cene. Nakoniec som zobral Yarisa – vystihol som myslim super akciu pri dpredaji starsej generacie, t. j. Yaris Dream za cenu 356 000,- tam bola klima, ABS s EBD, radio s CD, imobilizer, palubny PC, metaliza. Motor ma sice objem iba 1,0 l, ale ma to variabilne casovanie ventilov, super vec, nizka spotreba, vykon 48 kW. Dobry je tiez velky vnutorny priestor, aj ked mam 184 cm, za mna si sadne v pohode dospoely clovek:-) Kufor je sice maly, len 200 l, ale staci a navyse sa daju sedacky posuvat a zvysi sa tym objem kufra az na 300 l, tiez sa daju sklapat, su delene, takze super variabilita:-) No najviac na mna zaposobili TUV Reporty, kde to auto hodnotili vysoko. Prave to ma odradilo od Ignisa – predsa len ho vyrabaju v Madarsku a jeho pribuzny Wagon v TUV Reporte dobre neobstal…Ale zalezi na osobnych dojmoch a samozrejme aj na akcii, ktoru spravia predajcovia, niekdy sa oplati konkretny model, inokedy zas dalsi. No ak ti mym poradit, nekupuj motor 1,2 od koncernu VW, ci uz slabsi, alebo silnejsi, vyrabaju ho v Cechach a namju nan dobry nazor ani samotni skodovaci…Navyse je to trojvalec, co pri 4-taktnom motore ni eje dobra alternativa. Odbornici, s ktorymi som rozpraval, mi tvrdili, ze spotreba a vykon je sico ako-tak, no spolahlivost chyba…Dobrou alternativou su motory 1,4 16V, no tam je uz vyssia poistka. takze aj kvoli tomu su motory Suzuki dobra z hladiska vykonu a spotreby, navyse ich urcite nerobia v Madarsku:-)Zaujimavy model je aj Mazda 2. Takze asi tolko z moje strany:-)

  29. rony píše:

    [28] dakujem za prispevok, ako som uz pisal v novsich prispevkoch, kupil som Suzuki Swift.