Úplne zbytočný a neúčelný popup

Na stránkach s mliečnymi výrobkami Tatra vyskakuje „aktuálny“ popup s hrozivo dôležitými informáciami „aby čitateľ neprehliadol“.
Pokúsim sa vysvetliť blbosť toho, kto si žiadal tento popup:
– videl to kdesi pri surfovaní a proste sa opičí bez zvláštneho logického zvažovania,
– myslí si, že tá istá informácia podaná na samotnej stránke zanikne, čo nie je samozrejme pravda, pokiaľ si toto myslí, potom je celá stránka taká aká je úplne zbytočná a môže ju zahodiť,
– neuvedomuje si, že práve popup ruší koncentráciu čitateľov a skracuje im dobu po ktorú je stránka vôbec na ich monitoroch zobrazená, pravdepodobne čitateľ už s menšou chuťou bude po stránke „klikať“ a pátrať,
– popup pri nastavenom blokovaní sa vôbec nezobrazí a pokiaľ nie je jeho informácia zopakovaná viditeľne aj na stránke, tak môže dôjsť k nedorozumeniam „ale my sme to na stránke uverejnili, ako je možné, že ste to nezachytili?“,
– webdesigner musí pri vývoji stránky počítať s potrebou klienta zverejniť prioritné, aktuálne a vysoko dôležité informácie tak, aby boli formátované v súlade so zamýšľaným vzhľadom stránky ale aby boli integrálne začlenené priamo v stránke, mal by počítať s tým, aby takéto oznamy boli tak na úvodnej stránke ale podľa želania aj na všetkých stránkach,
– popupy nie sú zvyčajne indexované vyhľadávačmi a pokiaľ sú je ich začlenenie skôr kontraproduktívne (zobrazí sa torzo).
Ďalšie čítanie o Tatra mlieku z Moderného webu pričom príklad Tatra mlieka je len ilustratívny a body o popupoch mám na mysli skôr všeobecne ako konkrétne voči tejto stránke.

Môže sa Vám ešte páčiť...

3 komentáre

  1. 2ge píše:

    uplny suhlas. este by si mal napisat o otvoreni noveho okna po kliknuti na odkaz (target=“_blank“), IMHO to tiez nema velky vyznam.

  2. Plaváček píše:

    Webdesigner se velmi často ocitá v pozici vykonavatele vůle klienta. Pokud ten trvá na tom, že vyskakovací okno bude (i když mu byly poskytnutny zhruba tytéž výhrady, jaké uvádíš ty), nezbývá nic jiného, než sklonit hlavu a kýženou vymyšlenost vyrobit. Takový je reálný webdesign a těžko na tom něco změníme.

  3. rony píše:

    [2] s tym suhlasim, ale nevzdavam sa a vzdy poukazem na vyhody a vhodne riesenia. V prvom rade je velmi dobra vec akysi „manual“ k webu (pre tvorbu a spravu). parkrat to vyjde :-)