Naozaj už píšeme menej o HTML a CSS?

Pred veľa rokmi, keď Spravodaj začínal a prechádzal klokotom vývoja, tak v jeho okolím sa prevŕtavali témy CSS, XHTML, beztabuľkové písanie kódu webových stránok a prečo je to vlastne všetko dobré.
Dnes už ponechávam tieto témy archívu Spravodaja a ak mám pocit, že som už všetko napísal, tak to značí môj default potrieb na vytváranie webu.
Začalo to v dobe, keď ešte nezačínali ľudia používať s výhodou CSS a obhajovali sa dlhým chvostom pohodlia vláčikového kódu. Dnes už sa nikto s nikým v komentároch nepoháda o tabuľkách.
Možno máme iba pocit, že technológie zastali a evanjelizácia starých známych vecí nemá zmysel. Asi je to len dojem z toho, že samotné základy prehliadačov sa už nijako významne nemenia a ten istý kód ide už niekoľko ich verzii bez problémov.
Pokiaľ naozaj chcete vedieť, či sa fakt nič nedeje, tak čítajte HTML 4 5 6 a dozviete sa, že v praktickej odbornej verejnosti panujú názory: HTML 5 je viac ako XHTML 2 a že WHATWG je to, čo by sme v stránkach a prehliadačoch chceli vidieť.
Kým u CSS sa mne nevedomému vidia stáť všetky vody, tak zrejme u HTML dochádza k výraznej polarizácii.


*Môj osobný názor k CSS* vyplývajúci z riešenia mojich praktických problémov a potreby riešenia:
Pozadie (bitmapové) boxov môže teraz obsahovať jednu jedinú bitmapu. Toto sa mne javí ako hodne obmedzujúce.
Predstavte si, že chcete vyrobiť box s peknými bitmapovými rohmi, tieňmi. Spravíte ho ako jednu bitmapou a snažíte sa dosiahuť aby box nemenil rozmery.
Určite by som prijal, aby jeden box mal možnosť nastavenia viac bitmáp ako pozadie. Napr. šráfované pozadie a vľavo hore nejaká dekorácia, vpravo hore tieň boxu, vpravo dole tieň.
Rovnako by mohlo byť poziciovanie bitmáp pozadia rozšírené trebárs tak, aby som tiene mohol umiestňovať okolo boxu.
Ďalšia vec dlaždicovanie pomocou rôznych bitmáp (nielen jednej). Napríklad na ľavý okraj bitmapa a za ňou „natesno“ ďalšia, ktorá sa už bude opakovať až k pravému okraju.
Samozrejme, toto je len taký nedôležitý aktuálny problém, ktorý sa vždy dá nejako vyriešiť a netvrdím, že bez toho, čo tu splietam, by nič nešlo urobiť.
Ďalší bod: boxy s definovaným tvarom. Doteraz poznáme totiž iba obdĺžniky :-) a v návrhoch sú myslím ešte zaobľované rohy boxov. Využili by ste napr. box v tvare kružnice, v ktorom by sa text nalieval práve podľa jej tvaru? Opäť je tento problém naozaj len „designový“ a pokiaľ takéto prvky nemáme, proste ich namaľujeme ako bitmapu.
Takých blbín k CSS by sa dalo vymyslieť :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

10 komentárov

  1. Mac píše:

    „nedôležitý aktuálny problém“ – má to niečo spoločné so mnou? Resp. s tým, na čom pracujeme?

  2. dmiba píše:

    Mas pravdu, je to ako keby zastal cas. Mne osobne by sa hodili aj take veci ako strcenie flash elementov do css. Je to prave o tom presune grafickeho balastu do css. Aby samotny kod stranok bol este prehladnejsi pre programatora.
    Inak tych viac bitmap pre objekt ma tiez napadlo, lebo obcas clovek musi kvoli estetike pouzivat priamov kode niekolko objektov, ktore by pri niekolkych bitmapach pre jeden objekt, ktorych poziciu mozes definovat, opat spriehladnili kod samotny.
    PS. vdaka za tu davnu osvetu, obcasna pozitivna kritika vedie k sebazdokonalovaniu…

  3. yderf píše:

    k html: myslim, ze stale treba osvetu proti „divitus-u“ a classitus-u :-) (pre-div-ovanie, pre-class-itovanie)
    k css: viac bitmap na pozadi podporuje len Safari (resp. WebKIT), avsak nie tak pekne, ako by sme chceli (ako si popisal). napriek tomu sa daju robit pekne finty, urcite poznas :-) (napr. zapisom – nastavit pozadia aj span aj a a je tlacitko :-) )
    a boxy s definovanym tvarom: to by chcelo spopularizovat svg :-) – ono by bolo idealne na taketo veci (a na mnohe dalsie). a myslim, ze opera, frefox ho podporuju priamo, IE-ckari si doinstaluju plugin (ako pri flashi) a je to.

  4. rony píše:

    [1] nie. okrajovo ano, iba mi to pripomenulo, ze som nad tym davnejsie uvazoval, ze CSS background chybaju taketo moznosti.
    [3] tymto prechadzam. Problem je, ze to vidim na praktickom pripade kolegu, ktory CSSkovanie pochopil ako DIVovanie :-) takze napriklad je schopny skoro vsetko co moze odivovat a ospanit. Pritom zabuda napr. na selektory. S tym ale moc nepohnem. On stale naraza na problemy nekompatibility a ked mu naskrabem priklad ako by mal riesit kod, tak ho nikdy neprevezme pretoze „by to musel prerabat“ a radsej to riesi pricapenim dalsieh kusku hliny ku skupture ;-)
    On je totiz lepic programator, ktory proste naozaj funguje tak, ze programuje a postupne priliepa kusky kodu. Takze ak vyvija oranzove tlacitko, tak sa sustredi na tento objekt a ked o 2 dni riesi cervene tlacitko, tak ho zasa riesi.

  5. dusoft píše:

    CSS3 by to malo podporovat:
    http://www.ambience.sk/css3-obrazky-okraje-boxov
    Otazka je prakticke nasadenie CSS3, co je tak 3-5 rokov. A dovtedy? Budeme si musiet poradit ako doteraz.
    evanjelizacia uz dnes naozaj nema zmysel – bud to niekto za tie roky pochopil a presiel (hoc aj divdivdivdivdiv stylom) alebo nepochopil (a nech profesionalne zakape). sam som po roku a pol zistil ze temy na webstandardy sa minaju a preto nieco do tej rubriky dam skor sporadicky. aj ked – webstandardy chapem v sirsom ponimani – t.j. aj pouzitelnost, pekne URL a dalsie veci.
    html / css kodu pisem osobne radikalne menej. vacsinou si totiz male zmeny vyzaduju naozaj len pridanie triedy do CSS, ci zmenu existujucich CSS selektorov.

  6. miro píše:

    No ja by som privítal viac článkov o Xhtml a Css. Skôr by ma zaujímali novinky čo bežne nenájdeš všade. Písať články, ktoré nájdem aj na jakpsatweb.cz sú mi nanič. Na Slovensko sa podobné veci dostávajú dosť neskoro.

  7. dusoft píše:

    tak citaj anglicke blogy, tam mas novinky okamzite

  8. miro píše:

    No nie je zle neco prinasat aj na Slovensku… Myslim aj pre prospech autora blogu.

  9. rony píše:

    vysvetlenie: cely zaciatok textu je uvodom k linku a zaver pod ciarou je len take nezavazne plkanie :-)
    dufam, ze pochopili :-)

  10. yderf píše:

    miro: no nie je zle byt nelenivym a naucit sa po anglicky ;-) aspon na citanie clankov. ja tiez nie som nieco extra, avsak s clankom problem nemam. a tie ziskavam z cssdrive – je tam niekde rss na news, tie su skutocne velmi dobre – od managmentu po okruhle rohy :)
    rony: hej, obcas citatelia vidia ako podstatne v clanku nieco ine :D ale vznik blogu HTML 4 5 6 je podla mna udalost mesiaca – skvely zdroj informacii