Práca s tromi monitormi zvyšuje produktivitu

Pracovisko s tromi monitormi je podľa novej štúdie najlepšia možnosť, ako dosiahnuť čo najvyššiu výkonnosť zamestnanca.Zatiaľ čo pri práci s dvoma obrazovkami je dosiahnutá účinnosť asi 8,4 percenta, po … viac text na itnews.sk
Štúdia najmä dokazuje, že ľudia nie sú schopní s multitaskovým OS skutočne pracovať a využívať jeho výhody:
* koľko ľudí používa Alt-Tab,
* koľko ludí používa klávesové skratky,
* aký je pomer medzi používaním myši a klávesnice (po odpočítani práce v textovom či tabuľkovom editore, kde významnu časť použitia klávesnice tvorí stláčanie medzerovníka)
– koľko ľudí má VŠETKY okná maximalizované (bez ohľadu ako veľký monitor má)
Požiadavka na viac monitorov vychádza nie z toho, že skutočne potrebuje naraz vidieť na dve okná ale z toho, že vôbec nepozná Alt-Tab.
Pre menej chápajúcich: viem o skutočných dôvodoch kedy sú dva monitory efektívne, takže nemusíte mi to okomentovať v tomto zmysle :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. emmacore píše:

    Poznamka k maximalizacii okien. Velmi by ma potesilo, keby Vista okna zobrazovala podobne ako Mac – nie na celu sirku monitora. Momentalne vacsinu dna pracujem na 24“ a velmi ma stve, ze ked chcem mat dve okna roznych programov vedla seba, neviem to urobit jednym, dvomi klikmi. Musim ich zmensovat, posuvat… Alt-Tab samozrejme pouzivam len vynimocne, kliknutie mysou na panel je IMHO rychlejsie. Na mysi mam druhe koliesko, ktore funguje ako Win-Tab a aj to pouzivam zriedka. Na jedno z 5 tlacidiel som si nastavil Win+D a to pouzivam casto. P. S. Nekodujem, konzolu nepouzivam. Som typicky uzivatel Office. Napr. teraz mam otvorene: Outlook, Lotus Notes, Firefox, Word a Notepad.

  2. emmacore píše:

    Tym som chcel povedat, ze ano, neviem naplno vyuzivat multitaskovy operacny system. A ze 3 monitory by mi asi pomohli. Ale aby som nepindal, ze musim presuvat okna, naozaj by mi pomohli v pripade, keby som vedel aplikaciam povedat, ktora sa ma maximalizovat na ktorom monitore ;-)

  3. Jenda píše:

    Mám trvale spuštěno několik oken textového editoru, několik terminálů, poštovního klienta, webový prohlížeč (i několik při ladění designu) a GIMP. Mám to rovnoměrně rozhozeno po 4 plochách a nemůžu si stěžovat. Víc monitorů nechci – Super+F1 až F4 mi přijde pohodlnější než kroucení hlavou :-)

  4. pangi píše:

    2emmacore: Nepomoze ti pravy klik na taskbar a akcia ‚Show Windows side by side‘ ?

  5. pangi píše:

    2Jenda: No neviem. Mne pride pohodlnejsie pohnut ocami ako mackat knofliky na klavesnici. Predstav si, ze by si na dvoch monitoroch mal 8 ploch :p
    Doma uzivam jeden 24″ monitor, v praci dva 19″, ale s mensim rozlisenim. Tie dva mi pridu na pracu vhodnejsie.

  6. rony píše:

    [1] „Alt-Tab samozrejme pouzivam len vynimocne, kliknutie mysou na panel je IMHO rychlejsie.“ – mne napriklad pride zdlhave presunut niekam mys aby som si prepol okno – mys zostava na mieste a lavu ruku mam volnu na klavesnici, preco to nevyuzit :-)
    Nejaky system preddefinovania plochy ako popisujes by sa hodil ale je tu jedna vlastnost, ktoru NIE vzdy (ale CASTO) Windows vedia – programy si pamataju svoju velkost a poziciu.
    Win-D je moja oblubena skratka :-)
    Ale aj Win-E
    [2] to vie uz aj moja Nvidia karta (dual), zapamata si, kde, co chcem. Ja ju ale mam len na zobrazovanie do TV a nie druhy monitor.
    Mne u maximalizacie pride divne, ze si to ludia maximalizuju a pritom je efekt sporny – napr. prehliadac na beznom 19″ (4:3) monitore rozhodne nemusi byt na maximum :-)
    [5] mne pride este jednoduchsie ocami nepohnut :-) cize stlacim Alt-Tab a presunie sa mi okno do popredia :-) Cize ak sa mame nahanat v lenivosti, tak som na tom lepsie :-)
    Dual monitory uznavam v istych pripadoch, netreba ich menovat, namatkou: pri programovani, odladovanim mam na druhom monitore ladenu aplikaciu.
    [4] to mu nepomoze, zrejme chce mat rozlozenie tak, ze 1-2 okna na vacsine obrazovky a niektore zasa nie. Tato funkcia mu myslim urobi „rovnocenne“ rozlozenie, co napr. u Excelu z neho urobi postovu znamku :)
    Najma ak ma clovek spustenych 20 okien, tak je to neprakticke :-)
    ———————————
    Vsetko je to v tom, ze okrem drzania mysi mame aj lavu ruku, ktora sa da do prace zapojit.
    Viete, niektori ludia sa strasne cuduju, ako „rychlo ten rony maka na pocitaci“ – to je ten rozdiel, ze neriesim vsetko myskou a ked mam ruky na klavesnici, tak mi v hlave nebeha labyrint ako keby som kukal na cinsky preklad Hamleta.

  7. sloper píše:

    [3] [5] Pani, ono kazde riesenie je vhodne na nieco ine, uz to zhrnul rony ;-)
    Ja osobne pouzivam na rutinnu pracu prepinanie medzi aplikaciami (vo vacsine pripadov) v ramci primarneho monitoru, pricom na sekundarnom mi permanentne bezia viacere aplikacie so stavmi, ktore potrebujem sledovat.

  8. emmacore píše:

    [4] pangi, niekedy ano, inokedy nie. Mimochodom, na take zobrazenie asi nie je klavesova skratka, vsak. Zisla by sa.
    [4] Rony, taskbar mam hore – odkukal som to pred rokmi od ludi robiacich na Macoch. Kedze vsetko klikacie mam hore a scrollujem kolieskom na mysi (alebo trackpoint + stredna klavesa, ked nemam zapojenu mys), nemusim kurzorom velmi behat po obrazovke. Co sa tyka programov a pamatania velkosti a pozicie, velmi mi to nepomoze: V praci dockina a externy monitor 24“, doma takmer vzdy bez neho na 12“ pri 1280×800.

  9. rony píše:

    [8] hej, ja si uvedomujem, ze windows ma s windows problemy :-)

  10. pangi píše:

    Som vyguglil este jednu fintu o ktorej som nevedel – ak za pomoci CTRL na taskbare oznacite len niektore aplikacie, funkcia side by side sa premietne len na ne..

  11. emmacore píše:

    [10] Kool. Tak toto skutocne budem pouzivat. Este si na Show Windows Side by Side urobim shortcut.