Movable Type 4 si už môžete odskúšať

Spravodaj beží na najlepšom blogovacom systéme Movable Type na ktorý som prešiel zo systému Greymatter. Zatiaľ mi najdlhšie vydržali „dvojkové“ verzie a pri poslednom redesigne som sa zameral hlavne na upgrade na „trojku“.
Prechod na „trojku“ hodnotím relatívne dobre. Dlho mi trvalo zaplašiť kuvičie hlasy, ktoré tvrdili, že MT je už spoplatnený, čo sa ukázalo ako nezmysel.
Dnes web Movabletype.com redesignoval v duchu príchodu „štvorky“ a sľubujú:
* kompletný redesign redakčného prostredia – trojka priniesla možnosť „redesignu“ pomocou CSS,
* OpenID – tomu som sa doteraz vyhýbal a jediný dôvod bola lenivosť v samostatnej implementácii, teraz to je už rovno v ňom,
* a mnoho nových vecí.
Takže, čo urobím? Fakt neviem, asi si to zasa nainštalujem a poprezerám. Prechod však neplánujem, pretože všetko funguje :-)
_Pre neznalých:_ MT je multiuser, multiblog systém písaný v jazyku Perl (čo vyžaduje hosting s podporou cgi perl). Jeho výhodou je absolútna elegancia v tom, že si jediný web môžete „poskladať“ z viacerých „weblogov“. Takže čojaviem môžete mať weblog s odkazmi na svoju prácu, weblog o námorných lodiach, weblog o Microsofte. A všetky môžete integrovať do jedného webu. Ak chcete. Takéto veci sa v iných systémoch robia obtiažnejšie, tu je to len vec šablón vzhľadu.
via Movabletype.com

Môže sa Vám ešte páčiť...

6 komentárov

  1. dusoft píše:

    znie to vyborne. aj ked redesign pomocou CSS je v podstate starsia zalezitost v inych systemoch, ak sa nemylim (neviem, co obnasa „kompletny“ – nieco ako zen garden?).

  2. marek píše:

    mozno sa mylim, ale mam pocit, ze to, co opisujes, ako jedinecnu vlastnost v podobe „multiblog systém“ je defaultne dane v b2evolution. ked som bezal na nom, v pohode na nom mal bolek aj benita vlastne blogy, ktore boli len na titulke pojene do jedneho (nemuseli byt, pripadne myslim slo publikovat len „kusok z nich“). vo WP to ide komplikovane, ale b2evolution to mal v sebe defaultne

  3. rony píše:

    [1] dvojkove sa nedali redesignovat vymenou CSS (myslene administracne rozhranie!!!) Trojkova ano. Stvorka tentoraz iba redesignuje povodny vzhlad na iny. Nieco ako zengarden.
    [2] ano az na tie vecne problemy so sablonami, ktore neboli sablonami ale php skriptami :-) nebudem sa natahovat co je/nie je lepsie, proste Movable Type sa vyvija zrejme trosku dlhsie a system posobi kompaktnejsie po tych rokoch :-)

  4. marek píše:

    ja nehovorim, co je lepsie:) ja hovorim, ze tu vlastnost ma v sebe aj b2evolution:)

  5. dusoft píše:

    to, ze ide o administracne rozhranie som pochopil. hovorim, ten CSS admin redesign nie je nic preborne, napriek tomu vyzera MT ako blog system dobre.

  6. rony píše:

    [5] koniec koncov to ani v tom zmysle neoznamujem. Som snad jediny, ktory si novu verziu MT vsimol napriek tomu, ze ide o velmi rozsireny system. ;-)