Robiť webu nárazovú kampaň alebo nerobiť?

Na T24 som narazil už dávnejšie samostatne. Možno to súvisí s mojim nadpriemerným prehľadom v dianí alebo slepé kura (veď viete).
Pár príspevkov dozadu som T24 spomenul ako príklad „firemného“ weblogu a vzápätí som si nielen ja všimol, že agentúra INBIZ začala web propagovať kupovaním článkov na iných slovenských weboch (SME, Mediálne a ďalšie).


Propagácia webu môže fungovať *“virálne“* (mimovoľným či nenúteným referovaním na cudzích web stránkach) ale aj spustením *nárazovej „kampane“.*
Osobne si myslím, že *nárazovú „kampaň“* si treba dobre premyslieť. Nasype síce kvantá návštevníkov ale má aj svoje riziká. To technické spočíva v nezvládnutí náporu a celá kampaň skončí chybou „503“. Stalo sa. Mimo toho si myslím, že nasypať ľudí v kratšom období nemá relevantný význam. V prípade T24.sk však mierne problémy už predtým spôsobovali chybu pri vkladaní komentára a aj keď T24 ohlásili odstránenie problémov, ani teraz (15.03) sa mi web nedarí otvoriť.
Pre web, ktorý je aktualizovaný priebežne je vhodnejšia aj priebežná „kampaň“. Proste využívať prirodzené odkazovanie a trochu tomu občas pomáhať. Vyhnete sa tak problémom s nečakanými technickými problémami ale aj neúčinnosťou „nárazovky“.
Ja by som sa teda skôr orientoval na budovanie dobrých vzťahov s ľudmi, čo publikujú na internete a prirodzene sa „vnucoval“ aby ma brali ako relevantný zdroj informácii.
Myslím si, že nákup inzertných článkov sa v tomto prípade míňa účinkom. Snáď sa na ten web čoskoro opäť dostanem bez problémov.
Súvislosti: Yuhůův weblog o webu: Tiché spustenie

Môže sa Vám ešte páčiť...

4 komentáre

  1. Ferino píše:

    Cauko Rony, tak si si nas pekne podal! :)) ale nie, srandujem, nechcem nas nijako branit ani vylepsovat. Myslim ze si to v tvojom clanku vystihol cele jednou vetou a sice „Osobne si myslím, že nárazovú „kampaň si treba dobre premyslieť.“. Osobne sa ti musim priznat, ze si to myslime aj my :) ovsem ak reklamna kampan ktoru planujes dopadne 5x lepsie ako si ocakaval, tak bud je chyba v nasich podcenujucich ocakavaniach alebo v nas alebo v nasom hostingovom partnerovi alebo platia vsetky tri chyby dokopy :).
    Myslim si ze to co nam vsetkym ukazal Google co sa da dosiahnut „viralnym“ marketingom – nefunguje na vsetkych strankach a typoch obsahu. Ak vymyslis revolucnu vec ako Google, tak vsetko funguje perfektne viralnym marketingom. A nemusi to byt pre cely svet ako v pripade Googla, len to musi byt naozj „revolucne“. V opacnom pripade je viralny marketing fajn urcite na rozbeh, ale po urcitom case dosiahne svoje hranice. Potom uz sa treba posuvat dalej aj inymi metodami ako len „viralnym“ marketingom a dobrymi vztahmi s mediami. To si uz vyzaduje dopre planovanie a slekciu medii a timing. A obzvlast – comu sme sa vcera trpko priucili – neratat nikdy len s najhorsim ale dokonca s najhorsim z najhorsieho. A pripravit sa na kampan aj po hardwarovej stranke.
    Dufame, ze sa nam technicke problemy podarilo uz vazne odstranit (aj ked pri technike clovek nikdy nevie ako vcera :) a hlavne by som sa chcel este raz v mene celej T24 ospravedlnit aj tebe aj vsetkym ostatnym navstevnikom nasej stranky vcera za nedostupnost a vasu trpezlivost. Mrzi nas to, sme si vedomi nasej chyby a budeme sa snazit v buducnosti z toho ponaucit. Dakujeme vam za vasu priazen a tiez aj za konstruktivnu a opravnenu kritiku ako teraz v tvojom pripade.
    PS: Dufam, ze uz dnes sa ti podarilo k nam dostat!? :)

  2. rony píše:

    Dnes namatkovo ano, ale viac sa strankam venujem vecer, ked aj stiham citat.
    Skor som mal na mysli, ze ANO kampan robit ale skor ju rozprestriet na dlhsi casovy usek, cojaviem v jednom mesiaci to pretriast v jednom mediu, dalsi v druhom a tak.
    Z mojej strany to nie je ani kritika, skor priklad :-)
    A ci sa snazis ako chces, hardware sa neda moc prepocitat dopredu – iba si to odskusat na vlastnej kozi :) najma ak si hosting prenajimas, nedostanes nikdy hodnoverne udaje o vykone.

  3. TupeZviera píše:

    Jeeej, pjekne. :)
    Btw, co ste to mali za server a pri akom napore vam to padlo? Teda ak to nie je tajne.. :)

  4. rony píše:

    [3] nemyslim, ze je to dolezite, viem si predstavit, ze to ma trebars paranoicky nastavene limity na pocty spojeni a podobne. ak to sosa z databazy, tak naviac aj ta moze mat svoje limity, takze jedno s druhym, tie faktory nemusia zrovna nic hovorit o sile zeleza ale skor na konfiguraciu. tazko povies, co konkretne zacalo odmietat spojenia, ked tak alebo onak je to vsetko skor v tom aky je priebeh zataze plus tazko odhadnes odolnost voci neocakavanej spicke – mozes ju len do istej miery predvidat.