Markíza už vysiela WIDE

Perfektné. Televízie prechádzajú na 16:9 a dobre, že ho vnímajú. Kým ČT ho pochopila zrejme správne, tak tamtamovo propagované TN Markízy su cirkusom. Najprv proste iba začali vysielať hlavne tie dva čierne pruhy – jeden hore, jeden dole. To je samozrejme iba paródia na 16:9 a nechce sa mi to vysvetľovať.
Problém bol aj v tom, že vtedy sa (aspoň moja) TV neprepína do špeciálneho WIDE režimu. Teraz to už robí ale mám hore a dole pekné čierne pruhy a telka má zablokovaný režim AUTO, kde sa obraz prispôsobuje automatiky – TV sám zistí, že mám hore a dole „nič“.
Teraz mám TN Markízy natiahnuté na šírku a irituje ma to :)
Robte to buď dobre alebo to nerobte. České TV si 16:9 tiež vykladajú po svojom (asi najlepšie ČT) a napr. Nova proste frčí v 16:9 a majiteľom 4:3 proste surovo osekáva časť obrazu vľavo a vpravo (čo mne vôbec nevadí).
V čom je preboha problém robiť veci dobre?


Ilustračný obrázok pretiahnutej Markízy:
wide v podani markizy

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. FAKAM.sk píše:

    ono to je tak že ten prechod na 16:9 nie je technicky urobene správne, preto s tym vznikaju problemy. najviac sa mi paci ked logo je splostene :)

  2. rony píše:

    [1] nic ine som nepovedal :-)

  3. bubu píše:

    A tahas signl zo vzduchu alebo cez nejakeho poskytovatela? Lebo casto sa stava, ze prave ten druhy to pokasle…

  4. rony píše:

    [3] UPC. Cize je mozne, ze v momente ako zacinaju TN Markizy a ta zacne vysielat WIDE signal na prepnutie TV, tak UPC presne v ten moment nejako tak zmrvi, ze prida cierne pasy do obrazu?

  5. bubu píše:

    [4] Niekde som cital, ze ano. Tiez mam UPC a tiez mi to vselijako blblo, resp. obcas este aj blbne. Skusim to este otestovat u nasich doma, maju taky stary televizor, ktory o nejakom 16:9 formate ani len nechyruje, a chytaju to priamo zo vzduchu bez nejakeho sprostredkovatela. Vraj maju televizne noviny zdeformovane, co by znamenalo, ze ten obraz je vysielany anamorfne; a Markiza je v tom teda nevinne. Ale este si to budem musiet overit na vlastne oci. Pripadne skus odpojit kablovku a strc tam dozadu nejaky kus kabla, v Blave by si na to mohol Markizu chytit priamo zo vzduchu,a budes vediet na istotu, kto to pokaslal.

  6. maskomak píše:

    ono je to trochu komplikovanejsie… Ked sces naozaj vediet ako vysiela ta ktora stanica je potrebne „chytit ich distribucny signal“ – To co posiela UPC uz nie je plnohodnotne 16:9 ale – iba Letterbox – cize 4:3 vysielanie s ciernymi pruhmi, ktore si ale niektore telky dokazu spravne orezat – chyba im vsak potom viac ako 100 riadkov – co je LCDcku uz poriadne poznat. Robia to preto, aby ludia co maju starsie telky nemali sisate hlavy kedze starsie TV nevedia spracovat 16:9 signal a prisposobit obraz. Pokial budes chytat terestrial – bude obraz tiez 4:3 letterbox. Ale DVB-T vysielanie uz bude plnohodnotne 16:9. No a satelit – tam zalezi co s tym spravia poskytovatelia (digi tv, upc direct a ini…)

  7. HoP píše:

    Tak nevím, s 16:9 mám zatím negativní zkušenost, a to vč. Novy. Mám též UPC, ale nevšiml jsem si že by to bylo 16:9, ale právě jen letterbox, jam píše maskomak. A opravdu to zvětšovat na 40″ LCD už je na kvalitě obrazu dost znát. Takže dokud prostě nezačnou vysílat ve skutečném režimu 16:9, bude to jen parodie. A co mě vytáčí nejvíc je signál sportovních stanic. Přebírají signál z USA, kde je 16:9, a řežou to na 4:3, to mě přivádí k šílenství… Čím více bude pořadů 16:9, tím více bude širokoúhlých televizí a 4:3 nebude třeba :-)

  8. rony píše:

    jasne pani, len mi vadi, ze na tej istej kablovke je kazda z takychto stanic, co experimentuju so 16:9 inak riesena.
    napr. tu markizu by som mal na mojej 16:9 TV nastavovat na Zoom1 aby obraz uplne vyplnil obrazovku.
    Na CT1 nerobim nic.
    Vcelku sa mi zda, ze najvhodnejsi bol system, ked vysielali 4:3 a moja telka to prechrustala do 16:9 sama auto rezimom, kde som sisate hlavy v strede obrazovky proste nemal.
    a ked uz – preco su 16:9 akurat spravy a filmy vacsinou idu v 4:3?
    Proste na hlavu :)

  9. maskomak píše:

    Pravdu mas… Ja by som sa stazoval u providera (UPC) digi tv ma tiez pekny bordel v tomto. Ak mas moznost prijimat DVB-T tak si tam porovnaj, ci je tam signál v poriadku a ak ano, tak to posral provider :) Je pravda ze markiza mala trochu chaos v 16:9 ked zacinala ale uz som s tym teraz problemy nemal… a to mam moznost prijmat signal zo 4 zdrojov naraz (ip tv, upc, digi, dvb-t) a doteraz ak bol problem – tak u providera, ktory si robi – niekedy zbytocne – co chce…

  10. bolek píše:

    Cez DVB-T su spravy na Markize v poriadku. Vysielaju to pekne anamorfne. Kurvi to UPC. Nic ine okrem sprav som vsak v 16:9 nevidel

  11. Bolek píše:

    Alebo to do UPC ide analogovo a tam to anamorfne nie je;-)

  12. FrozenDog píše:

    Nielen UPC. Ja mam Magio a mam presne ten isty problem ako popisal Rony.