Opera Mini a webstránka prispôsobená pre mobily

Pozrime sa na princípy akými sa prispôsobuje zobrazenie webstránok na zariadeniach s malými obrazovkami a rôznymi spôsobmi ovládania.
Je úplne jasný fakt, že dnešné webstránky sú stavané na mnohopalcové obrazovky počítačov. Z toho vyplýva, že je nevyhnutné takto vybudovanú stránku pred zobrazením na mobile nejako spracovať, vizuálne rozbiť a znovu poskladať.


Sú na to rôzne cesty:
* vykašlem sa na to a som spokojný s tým, že sa tá webka na mobile načíta a užívateľ na ňu pozera akoby kľúčovou dierkou,
* použijem RSS daného webu a vložím ho do špecializovanej čítačky optimalizovanej pre mobily,
* vytvorím ako autor webu „šablónu“ vzhľadu, ktorá sa na mobile použije pre naplnenie dát,
* vytvorím ako autor webu samostatnú stránku, ktorá si bude z jednotného zdroja čerpať dáta ale celá štruktúra webu bude iná pretože mobilný používateľ má iné podmienky ako človek sediaci za desktopom,
* použijem proxy, ktorá svojou vrodenou inteligenciou porozbíja web a posnaží sa ho znovu poskladať do inej formy a mobil použije nejakého proxyklienta na zobrazenie premletých dát.
Z princípu teda existujú len dva spôsoby použitia webu na mobile:
* nemodifikuje sa,
* modifikuje sa.
Všetky hádky okolo Opera Mini a weby upravené pre mobily sú spory v jednej množine „modifikuje sa“. Podľa mňa je irelevantné, KDE sa modifikuje. Ak modifikuje nezávislá proxy, tak sme proste závislí na nej a autori webu síce nemajú žiadnu prácu ale ani žiadnu možnosť vládnuť nad tým ako sa web pretransformuje. Je to teda otázka priorít a NEEXISTUJE objektívne delenie typu „nezávislá proxy je lepšia“ alebo „mobilné verzie sú zlý smer“.
Opera Mini je zástupca proxysystémov pričom samotný klient v mobile nie je webovým prehliadačom. Je to púhy terminál, ktorý komunikuje s proxyserverom, ktorý zabezpečuje celú logiku spracovania. Proxysystem teda robí presne tú istú činnosť ako vývojár mobilnej verzie webovej stránky. Rozdiel je len v tom, že vývojár to urobí RAZ a proxy server to robí pri každom načítaní stránky.
Obaja však pôvodný web „rozoberú“ a poskladajú do inej vizuálnej podoby. Ak je vývojár pri zmysloch, tak nevytvára KÓPIE zobrazovaných informácii ale tieto čerpá z tej istej databázy a jeho mobilná verzia webu je len schéma (layout, grafika, nejaký frontend nástroj).
Mobilná verzia webu je teda súkromná proxy vlastníka webu s určitými výhodami:
* vývojar si sám stanoví ako by podľa neho mala stránka v mobile vyzerať a vie to dokonale ovplyvniť,
* mobilná stránka môže mať inú skladbu, štruktúru – výhodne ak výskum potrieb mobilných používateľov ukázal, že majú iné potreby ako desktopový (dali by sa menovať príklady),
* ak je aktívny, vie rýchlo zareagovať na vývoj na trhu mobilných zariadení.
Proxysystémy majú však jednu nepopierateľnú výhodu:
* nespoliehajú sa na autorov webstránok a pokúšajú sa ich spracovať sami.
Okrem tohto technického pohľadu na problematiku je tu ešte jeden. Tlak na poskytovateľov mobilného internetu.
Doteraz vládne názor, že mobilný internet je hračka pre geekov a pre nich ako pre menšinu je povolené žiadať za megabajt natankovaných dát viac ako za liter benzínu. Vládne predstava, že mobilný internet je chromá núdzovka, ktorú použije človek s maximálnym odporom len vtedy, keď je kdesi v prdeli a už naozaj nie je inej cesty. A preto je logické za takýto luxus žiadať nesmierne peniaze. Akonáhle vznikne nástroj, ktorý priamo podporuje súčasnú cenovú politiku, tak aj on je zodpovedný za status quo. Pretože „vlastne nič netreba meniť“ lebo máme „inteligentný“ mlynček na webky a aj ten najhlúpejší mobil nakoniec „čosi“ zobrazí.
Lenže je tu aj predstava, že mobilný internet môže byť pohodlný, príjemný a až taký, že jeho používateľ sa nebude musieť brániť jeho použitiu len preto, že sa v mobile „debilne“ používa prehliadač a tie zobrazené výsledky sú pomleté kúsky pôvodného webu. Že web na mobile nemusí byť príjemný, použiteľný, komfortný. Že to nemusí byť núdzovka.
V tomto pohľade je významným faktorom „dátová spotreba“. Núdzovkár stiahne 10 megabajtov mesačne a iPhonista 2 gigabajty. Akonáhle je cena za toto tankovanie dát úmerná objemu, tak sa ten druhý musí brzdiť až zúfalo (pri WiFi pripojení nie). Preto je existencia pohodlného webového mobilného prístroja priamym tlakom na ceny mobilného internetu. Konečne ZBRAŇ a ARGUMENT.
Je diametrálny rozdiel v požiadavkách človeka, ktorý mobilný internet považuje za núdzovku a ten, ktorý ho používa rutinne, niekoľkokrát denne, vytrvale. Prvému postačí nezávislý proxyserver a proxyklient k nemu. Pretože najčastejšie si otvorí žiadanú URL, snaží sa čo najskôr s tým skončiť. Ten druhý siahne po mobilnom zariadení aj preto, že je dostatočne pohodlné a jeho vlastnosti ho neznechutia. Preto môže mať mobilný prehliadač v tej istej miestnosti ako „desktop“ a s kľudom sa natiahne za tým mobilom a pozrie si, čo potrebuje aj tam.
Mobilný internet teda je možné chápať aj ako postupný prechod k mobilným zariadeniam, kedy významná časť ľudí bude mať menšie zariadenia, ktoré budú používať aj primárne pre získavanie informácii zo siete. Lenže tam už mlynček vo forme proxy nemusí stačiť úplne na všetko. Brániť sa tomu budú práve majitelia stránok – kvôli tomu zomletiu ich práce do vzhľadu, ktorý im nemusí vyhovovať.
Veď každý webdizajnér pozná požiadavky svojich klientov, kedy sa musí až prehnane snažiť, aby ich web sa ani náhodou nezobrazil „inak“ ako vyzerá na tom vytlačenom náhľade od grafika. A táto mentalita vlastníkov webov sa určite nezmení. Iba so zvýšenou penetráciou mobilného prehliadania ich webu budú mať prirodzenú snahu hovoriť do toho, čo návštevníci vidia.
Z tohoto von sa nedostaneme pomocou proxyklienta Opera Mini a preto je svojim spôsobom toto riešenie momentálne výhodné ale neperspektívne a bude musieť byť nahradené efektívnejšími nástrojmi.
Argument, že neupravené stránky budú „nepoužiteľné“ platí dovtedy, kým majitelia webiek nezistia, že je tú významná časť ľudí, ktorých môžu osloviť na širšom priestore. Nielen keď si doma sadnú k počítaču alebo v kancelárii. Hocikde.
Záver
Z uvedených dôvodov sú fandovia Opera Mini a zástancovia mobilných webov technologicky tá istá množina ľudí používajúcich „mlynčeky“ na weby. Častokrát totiž počujem, že „Opera Mini“ weby nemení. Je to ale iba polovica pravdy – nemenia ich autori webu – mení ich webproxy. A tým pádom sa mi zdá, že je to to isté, ako keď ten web doplní o mobilverziu jeho majiteľ. Je to ten istý mlynček :-)
Pointa je teda v tom, čo tlačí na pílu v penetrácii mobilného internetu.


Komentáre napísané hneď po tom, ako ste zahliadli neexistujúce vyhlásenie „Opera Mini je zlá“ v texte a preto ju musíte „brániť“, budem vymazávať.

Môže sa Vám ešte páčiť...

11 komentárov

  1. dusoft píše:

    mobil ako chromy web prehliadac – prispievaju k tomu svojou politikou priamo orange, tmobile, o2 a spol.
    napr. orange ma „skvelu“ vec – idem cez orange world na cp.sk (vyhladat napr. vlak), po zadani parametrov a kliknuti na Hladat mi to hodi medzistranku typu „Nasledovna stranka bude spoplatnena sumou 6 Sk“. Proste, drzo a zlodejsky nielen odpocuva traffic ale aj priamo intervenuje. Neostava mi teda nic ine ako pouzit Operu Mini a mat to zadarmo.
    Inak s clankom suhlasim. A presne aj o tom je dnes pristupnost – web musi byt pristupny cez mobil. Ci zu vo forme zvlastneho CSS alebo cisteho textu, na tom nezalezi, ak sa k obsahu da dopracovat.
    Pozeral som sa na iphone specificke weby a ono je to v skutocnosti len primitivna (v dobrom zmysle slova) JS kniznica a predvoleny design.

  2. rony píše:

    iui.js mas na mysli, to je nezavisla kniznica, ktorej autor sa snazil napodobnit rozhranie iphone, ale mala svoj uspech v tom, ze sa lahko pouzije, dokonca asi lahsie ako vytvorenie css pre media handheld.

  3. dusoft píše:

    Hej, presne tu. Autorovi vsetka chvala.

  4. sloper píše:

    OM nemeni vzhlad, len datovu narocnost (uspora na obrazkoch, neposiela 500 kB zdrojovy obrazok, ale len jeho par kB nahlad).
    Strasiak, ze webdizajner sa ma bat OM, je uplne nezmyselny, OM dodrzuje standardy (taka ista snaha, ako aj u inych browserov), web zobrazuje rovnako ako desktopovy browser, rezim „mobile view“ je az na vyziadanie.
    Ak nieco OM zobrazi inak, je to len taka pricina, ake su aj rozdiely medzi roznymi desktop browsermi, pricinou nie je premielanie cez proxy.
    OM zobrazi web rovnako ako aj „tvoje“ zariadenie, vid. napr. http://www.operamini.com/demo/?url=http%3A//www.sme.sk/
    OM je mozne rovnako pohodlne pouzit pri dektope v obyvacke, ako aj tvoje zariadenie, ty mas navyse hadam len tie prstove gesta na tvojom konkretnom zariadeni, to ale vobec nie je zalezitost browseru, ale HW. Otazne je, ci prstove gesta su automaticky spravne, vhodne a pohodlne pre kazdeho.
    Napr. moje dovody nepouzivania OM na „hlupom“ zariadeni v obyvacke nie su v jej nepohodlnosti, ale vo velkosti displeja – rovnako aj tvoje zartiadenie by som v obyvacke nepozuil, nebudem hladiet na displej o velkosti postovej znamky, ked mam vedla notebook alebo dektop.
    Vyhrady k OM si dost dobre rozomlel a rozstrusil, co stazuje pochopenie podstaty, takze ak som sa v protiargumentacii netrafil, upresni prosim vyhrady v strucnych bodoch :-)

  5. rony píše:

    [4] nehovorim o strasiaku, hovorim o tom, ze opera pomelie stranku rovnako ako akykolvek iny sposob prisposobenia stranky.
    Nemozem vymenovat vyhrady, pretoze som ziadne nemal vid. posledna veta pod ciarou.
    Rovnako nic nespominam o gestach :-)
    Hovorim skor o tom, co by mi umoznilo rutinne pouzivat mobilny internet napriek prednostiam „velkeho desktopu“.
    Mat displej velkosti postovej znamky je otazka vyberu zariadenia a tomu sa tiez nevenujem.
    Venujem sa skumaniu, co moze byt podnetom k vyssej penetracii v mobilnych zariadeniach. Pozerat na to cez prizmu mobilnych telefonov s malickymi displejmi je kratkozrake, pretoze mobilne zariadenie nie je to iste ako mobilny telefon. Moze to byt kludne maly tablet so 7″ obrazovkou, moze to byt telefon s 3,5″ obrazovkou, to je naozaj jedno.
    Internetovy mobilny terminal je vec, ktora tu este vo velkom neexistuje, takze chapem, ze sa mobilny internet tazko predstavuje pokial jedina skusenost s nim je mala Nokia s midp podporou na obrazovke 4×3,5cm.

  6. sloper píše:

    [5] Nerozumiem, preco mi podsuvas „sa mobilny internet tazko predstavuje pokial jedina skusenost s nim je mala Nokia s midp podporou na obrazovke 4×3,5cm“.
    Pravdepodobne chapes rovnitko medzi OM a malymi displejmi na hlupych mobiloch, OM ale bezi aj mimo nich, takze neplati, ze OM = „mala Nokia s midp podporou na obrazovke 4×3,5cm“.
    Ak argumentujem postovou znamkou, tak pre mna sem patri aj 7″ displej.
    Davas rovnitko medzi OM a medzi nepohodlne mobilne surfovanie, to sa ale mylis, OM bezi aj na tzv. „pohodlnych mobilnych zariadeniach“ :-)
    Tvrdis: OM = hlupy mobil – Ja: nie je pravda ;-)
    Tvrdis: OM = meni vzhlad webu – Ja: nie je pravda ;-)

  7. Rony píše:

    Ach jaj sloper vztahovacny len dojebat toho ronyho za kazdu cenu – ak budem chcuet napisat ze si obmedzenec tak to napisrm priamo. Ak to priamo nenapisem tak nekvakaj tu ze tym myslim prave teba a nie napriklad vseobecne. Bud prestaneme kofat ako na rinku a zacnes citat to co napisem alebo reagovat na neexistujuce veci. *timeout!*

  8. sloper píše:

    Prepac, ale ak som ja vztahovacny, tak si potom i ty – keby som ta chcel dojebat, tak ta dojebem (a to su asi 1. krat pouzite tieto vulgarizmy odo mna na inete vobec), vies velmi dobre, ze osobne veci si vybavujem privatne cez icq trebars, ja nemam zaujem niekoho verejne dojebavat.
    Pokial si spätne citam svoje komentare vyssie, tak myslim, ze normalne diskutujem k veciam, ktore citam v tvojom clanku, len mam na mnohe nazory a naznaky odlisny nazor.
    Ale respektujem tvoje vlastnictvo priestoru, mas plne pravo rozhodnut, co sa hodi alebo nehodi, takze koncim.

  9. sloper píše:

    bude lepsie, ak moje komentare zmazes…

  10. rony píše:

    [9] staci ak nebudes v mojom texte vidiet nieco, co tam nie je. Niekolkokrat na to VSETKYCH upozornujem, ze toto nie je jasnovidecky kruzok ale texty, ktore bud nieco hovoria ale nikdy sa z nich neda vestit.
    Takze ak vidis v texte „Internetovy mobilny terminal je vec, ktora tu este vo velkom neexistuje, takze chapem, ze sa mobilny internet tazko predstavuje pokial jedina skusenost s nim je mala Nokia s midp podporou na obrazovke 4×3,5cm.“ – nieco ako „Sloper ma Nokiu s javou a 4×3,5cm obrazovkou a preto obmedzene chape…“ tak ide o jasnovidectvo. Ak na zaklade toho odstartuje sprsku protiargumentov, tak potom je tu nieco zle.
    Mna nastartovalo toto, co som napisal a nemozem to uz dalej vysvetlovat, lebo dovtedy kym sa niekto nespyta, ze mu tento moj dovod nie je jasny, tak som v tom, ze to kazdy chape.
    Vzdy ked nieco nie je jasne, by bolo dobre sa spytat a nie vestit z gule, co som povedal :-)

  11. Deafboy píše:

    Vôbec chlapci nechápem o čom sa dá takto polemizovať pri článku o „zmenšovaní webov“ na mobilnom prehliadači.
    Môj názo je každopádne taký. Môžeme zavrhnúť operu mini a čakať, kým všetci vývojári stránok prispôsobia vzhľad aj pre menšie zariadenia, alebo používať niečo, čo stránku zobrazí viac-menej korektne vždy…
    Osobne dávam prednosť okamžitej použiteľnosťi, pred čakaním na doplnenie mobilnej verzie stránky ;)
    Kto nechce, nemusí Operu Mini používať, ale nech si potom cez defaultný web prehliadač telefónu skúsi načítať niekoľko MB stránku ;)