Chcem mať pracovnú plochu na webe?

Snahy o „putovnú“ pracovnú plochu majú rôzne podoby. Môžu to byť „domáce stránky“ rôznych portálov a z nich derivované špecializované projekty. Ich znakom sú „boxy“ a väčšia či menšia miera možností pridávať do nich „svoje“ widgety (opäť v tvare boxov). Z inej strany sú to mechanizmy postavené nad jednotlivými OS. Typicky firemné Windows siete umožňujú ukladať celú pracovnú plochu „na serveroch“ a po prihlásení sa do siete sa „natiahne“ do aktuálneho počítača celý profil používateľa (obvykle je potom problém s nejednotne inštalovanými aplikáciami na danom PC – ak taký problém v sieti je – a obvykle je).
Pracovná plocha bežného počítača je obvykle tvorená ikonkami a občas sa vyskytnú pokusy o rôzne lišty. Microsoft sa o to snaží už od doby „channels“ a vo Vista sa to už zrejme udomácnilo. V rámci nich sa teda vracajú na desktop „boxy“ s hodinkami, malými RSS čítačkami, počasím a podobne.
Nie som principiálne proti „webovým“ pracovným plochám resp. domácim stránkam. Nepoužívam ich a dlho som si nevedel vysvetliť, prečo ma neuchvacujú. Vynechal som možnosť mať Googlovskú domácu stránku, špecializované domáce stránky som pár minút skúšal, videl som aj rôzne webové OS. To všetko nakoniec nepotrebujem.


Jedna z možností, ktorá by ma donútila skúsiť tomu dať šancu je, keby samotný stroj „domácej“ stránky či „pracovnej plochy“ vykonával môj webový prehliadač. Či už formou extension alebo proste sám od seba.
Keď som si predstavoval „oboxované“ domáce stránky stále som nevedel, že to, čo mi vadí je vlastne ich statická „blbost“. Kam si box dám, tam je. Má stále rovnakú veľkosť, zobrazuje stále to isté, či som to už videl alebo nevidel alebo vidieť chcem alebo nechcem.
Príklad: vopchám si na domácu stránku box s TV programami. Zobrazuje sa mi aj o ôsmej ráno, keď som v práci. Skutočne mi to vtedy zaberá miesto a nepotrebujem to. Chcel som mať tam ten box v určitom čase a najlepšie len vtedy ak skutočne v TV bude niečo, čo by ma mohlo zaujímať.
Podobne je to s počasím, RSS čítačkami, mailami a ďalšími blbinami.
Pracovná plocha je takmer podobná záležitosť ale mala by integrovať prácu s mojimi dokumentami (mal by som ich mať „na dosah“).
Ak by to mal zvládať lokálny nástroj môjho prehliadača, tak „widgety“ na lokálne súbory (s eventuálnou synchronizáciou ala box.net by nemusel byť problém).
Dnes sa už pomaly začínajú presadzovať počítačové zariadenia postavené svojim GUI na technológiach webu. Sám vlastním iPhone, ktorého GUI je zakuklená HTML stránka (čo ukáže v plnej sile aplikácia Winterboard) alebo Popcorn Hour (čo je Network Media Tank s rozhraním opäť tvoreným ako „webová stránka“).
Dokonca aj pracovná plocha Windows je v samej podstate tvorená programom Explorer (nemýliť si s MSIE), ktorý obsahuje renderovacie jadro (to isté ako má MSIE).
Vo firmách sa už vo veľkom presadzuje politika mať dokumenty kdesi inde ako lokálne na počítači.
Odolávajú už iba internetové osobnosti – individualisti – majúce doma svoj nabúchaný komp s jediným spôsobom napojenia na ostatných – prostredníctvom komunitných nástrojov (Facebook, IM…).
Želám pekný deň.

Môže sa Vám ešte páčiť...

1 odpoveď

  1. Kozo píše:

    heh, channels .. pekne davna historia …