Zošrotované

Pridám sa ku kritikom šrotovania. Práve som našiel trochu novšie argumenty v komentári na SME.
Zaujímavé je, že výdavok 30 miliónov eur je pre mnohých ľudí pre štát nestratový. Vraj sa vykompenzuje DPHčkou. Kde na to prišli? Možno nefunguje algebra, ja neviem :-)
Pre jednotlivca je dotácia 2000 eur skvelé. To je nepopierateľné. Je to dar z nebies. Sám by som ho obratom využil. Nedá sa diskutovať.
Prvé (a dúfam posledné) kolo prinieslo 2000 eur 22 tisíckam majiteľov zošrotovateľných áut.
Je predpoklad, že si všetci kúpia nové auto v cene do 10 tisíc eur. Tam vychádza DPH 1900 euro. Predpokladám, že pri dnešnej ponuke bude priemerná cena všetkých kúpených áut o 2-3 tisícky menšia.
Ak je súhrnný príjem cez DPH nižší ako investovaná suma, tak rozhodne sa to „nevráti“. Toľko algebra :-)


Poďme však ďalej. Namietnete, že nie všetko sa musí merať peniazmi. Že občas proste musíme premýšľať aj za cenu obrovskej premrhanej investície len kvôli udržaniu života, zdravia, úrovne a vymyslitesičoešte.
Tak poďme znovu počítať (aj napriek odmietaniu matematiky musíme ju evidovať aj keď nám to myslí sociálne).
Pomohli sme teda nezištne a so stratou tým, že staré pojazdné auto stúplo na cene. Z nepredajného auta sa stala komodita s cenou 2000 euro. Toto sme dobroprajne poskytli 22 tisícom ľudí (a ich rodinám).
Kto mi povie, koľko obyvateľov má Slovensko? Viac ako 5 miliónov? Aký sociálny účinok malo šrotovné? Pomohlo 22 tisíckam rodín? Koľko je rodín na Slovensku?
Poviete, že šrotovné by malo mať aj sekundárne účinky, na zamestnanosť, na firmy, na výrobu. Jediné čo uznávam je zmena nárokov na vlastníctvo nového auta voči tomu starému.
Ak vlastním viac ako 10ročné auto, tak už zrejme neriešim povinné garančné prehliadky. Neriešim havarijné poistenie. Nejazdím v zime, lebo cena zimných gúm prevyšuje cenu toho auta. Všeobecne s ním veľa nejazdím, takže neinvestujem do paliva.
Vymením ho s darčekovou poukážkou 2000 euro za nové auto. Obratom však ako rozumný človek auto poistím. PZP je vyššia (nemusí byť o veľa). Kto si naň nedá havarijnú poistku dosť riskuje a jej suma je dosť významná počítajte 350 eur ročne. K tomu si pripočítajme ceny garančných prehliadok. Jedna za 150 – 250 eur. Absolvujte ich za 2 roky tri.
S novým autom nebudete jazdiť striedmo ako s tým starým. Získate pocit, že ste si oproti 120tke kúpili tank, takže sa menej bojíte jazdiť. Jazdíte viac. Míňate viac na benzín. Čo je asi dobre pre štát ale výdavky sa zvýšili. Problém je, že na šrotovné sa zrejme najviac chytila staršia generácia legendárnych sviatočných vodičov. Tí, ktorí pravidlá videli naposledy v 60tych rokoch a necítia žiadnu potrebu sa o ne zaujímať.
Do obehu sa teda dostáva 22 tisíc vodičov, ktorých ostatní identifikovali podľa naleštenej starej škodovky (a dali si pozor). Títo vodiči teraz budú jazdiť na vyblýskaných Sandero, Thalia. Oni majú skutočne svojský pohľad na terajšie podmienky v doprave.
V komentári sa spomína, že príjem DPH prevýši výšku šrotovného. Problém je, že sa to až takto pozitívne nedá vidieť. Áno, na dva týždne do predajní áut vtrhli tisíce klientov.
Čo treba znovu zopakovať – zo sociálneho pohľadu milióny pomohli tisíckam, čo je opak toho, čo ja považujem za sociálnu akciu. Z globálneho pohľadu je šrotovné púšťanie bublín do atlantiku.
Zaujímavé je, že šrot z áut nikoho nezaujíma – znížil sa oň záujem.
Vrátim sa znovu ku spomínanému komentáru. Ak by sme chceli nejako pomôcť ekonomike, tak rozhodne nie popudom k neefektívnemu míňaniu – doslova vyhodením funkčných vecí a ich nahradením nákladnejšími, ktoré budú pýtať väčšie prevádzkové peniaze.
Určite by som ľudí nenalákal do pozície, kedy svoje staré auto dajú zošrotovať za každú cenu. Aj za cenu, že predtým zložia zálohu na nové auto a vybavia si pôžičky.
Šrotovné mohlo prísť vhod ľuďom, ktorí skutočne plánovali nové auto kúpiť a do toho dar z nebies 2000 euro. Ak však pocit lakotnosti prebudili tieto peniaze v ľuďoch, ktorí by to staré auto nikdy nepredali, tak je tu niečo zle.
Nie som asi sám, kto si všíma, že tovar začína byť cielene stavaný na to, aby vydržal rok-dva a už neexistuje možnosť opravy – rieši sa to zámenami celých komponentov a je to často drahé.
Prečo sa proste v kríze nesprávame ako v kríze – eliminujeme všetko, čo peniazmi mrhá. Iste, v takejto situácii sa majú zle tí, ktorí šetrili už predtým – nemajú čo eliminovať. :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

28 komentárov

  1. bolek píše:

    Ja tuto vladu tiez nemusim, ale tentokrat im algebra ide lepsie ako tebe, takze im (nam) z kazdeho auta drahsieho ako 7.895 € obratom pribudne na DPH 1.500 €, ktore stat maximalne investoval ako srotovne na jedno auto. Vsetko ostatne je uz plus navyse do st.rozpoctu.
    Navyse je aj DPH a dan z tych tvojich garancnych prehliadok, benzinu ktoreho viac prejazdia na novych autach, zimnych gum, ktore by na stare auto nekupili, havarijnych poistiek, ktore by si na stare auto nedali… Do ekonomiky pribudne 22.000 x 8-10.000€. To mas minimalne o 200 milionov € zvysenu spotrebu, len na samotnej kupe novych aut
    Ja ako pozitivne vidim, ze zmizne z ciest niekolkotisic smradiacich embecok a im podobnych smradochov. Este dozriet na tie smradiace stare avie a spol:-(

  2. *** píše:

    „Problém je, že na šrotovné sa zrejme najviac chytila staršia generácia legendárnych sviatočných vodičov.“
    To je len Tvoj dohad. Statistika o tom ale nie je a urcite ani nebude. Navyse na Slovensku urcite plati, ze 1 auto vyuziva viac ludi (napr. v ramci rodiny).
    „Tí, ktorí pravidlá videli naposledy v 60tych rokoch a necítia žiadnu potrebu sa o ne zaujímať.“
    A pravdupovediac, myslim si, ze sviatocny vodic postupuje na ceste opatrnejsie ako niekto, kto si urobil pred mesiacom vodicak a jazdi na 150 kW SUV od bohateho ocinka.

  3. rony píše:

    [1] ved prave tie garancky, benzin, gumy, poistky su veci, ktore teraz neinvestovali :-) este pripocitaj pozicky.
    k tomu vypoctu – nie je jasny podiel ludi, ktori by si to auto kupili aj tak, takze NEVIEM povedat ci sa o ich pocet ten „zisk“ neznizuje.
    druha vec je ich pocet :-)
    pozri to, ze zmizne par skodoviek je pekne.
    [2] kludne sa podpis :-) nehryziem.
    Ano, je to moj dohad. Myslim si, ze prevazuju majitelia starsich aut :-) a tam je velka sanca, ze to budu aj starsi ludia :-) Fakt, ze jedno auto pouziva cela rodina som priamo spomenul (dufam)
    K tym pravidlam – rad by som vedel kolkokrat si vodic od prevzatia vodicaku pozrel pravidla. Porovnavat potom sviatocneho vodica s ocinkovym SUV je irelevantne – mame sice rovnaky nazor ale nic to nevypoveda o tom, ci moje tvrdenie plati alebo nie.

  4. rony píše:

    [2] ano, spomenul „Pomohlo 22 tisíckam rodín? Koľko je rodín na Slovensku?“

  5. dusoft píše:

    suhlasim s tym, ze stat tu verejne dava ulavy ludom so strednymi a vyssimi prijimami (teda tym, ktori krizou postihnuti budu omnoho menej ako chudaci, co nemaju na nove auto ani, ked im venuju 2000 eur).
    toto nie je socialna vlada, toto je vlada narodnych socialistov/populistov, co sa zdaleka nerovna socialnej. namiesto vseobecnych ulav na daniach a znizeniu odvodov na podporenie dopytu (ked niekomu ostane viac prahcov, tak ich neodlozi donekonecna do pancuchy), sa tu podporuje uzka skupina ludi, z ktorych mnohi doslovne profituju na krize inych.
    ostatne agrumenty nebudem ani potvrdzovat, ani vyvracat (mozem sa tak akurat z celeho srotovneho ist povracat).

  6. OttY píše:

    rony, nechci byť sociálnejší ako je Fico a jeho vláda, lebo Ťa označia za provokatéra vyslaného Radičovou. Prosím Ťa váž slová.
    K téme: masa ľudí ktorí sa šrotovným nechali zlákať a rýchlosť jeho vyčerpania hovorí o tom, že prevažovala lakomosť nad počtom tých, ktorí si kúpu auta plánovali.
    Kamarát si v predajni obzeral C4 za nejakých príjemných 259 tis. slovenských. Za deň či dva ale neostalo ani jedno auto. 60 áut vykúpilo 60 ľudí. To nevyzerá na ľudí, ktorí by boli odkázaní na šrotovné, keď to brali ako dobýjacie kupóny k predplateným kartám.

  7. *** píše:

    [2] Tak predsa sa len nejake statistiky zosrotovanych vozidiel podla veku ich majitelov objavili:
    30 – 40 rokov: 45%
    40 – 60 rokov: 35%
    od 60 rokov: 20%

  8. rony píše:

    [7] stale sa bojis aj svojej prezyvky?

  9. emmacore píše:

    Bolek, argumentovat, ze kupou noveho auta vznikaju dalsie naklady, je klam rozbiteho okna rovnako ako cele srotovne. Hod do Googlu „Frédéric Bastiat“ ;-) Na webe sa da stiahnut aj cesky preklad knihy Co je vidiet a co nie je vidiet.

  10. emmacore píše:

    Rony, v poslednom Tyzdni bol pekny clanok o srotovnom. Napr. majitel srotoviska tvrdi, ze na kazdom zosrotovanom aute je v minuse.

  11. Piki píše:

    Šrotovné je o ničení fungujúcich vecí a je to lietajúci pečený holub.
    Používať ojazdené auto evidentne má význam, inak by to všetky tie autobazáre dávno zavreli a prešli na šrotovací biznis.

  12. emmacore píše:

    V prispevku [9] som napisal trochu hlupost. Jasne, ze naklady vznikaju. Malo tam byt vynosy.

  13. rony píše:

    [9] samozrejme „rozbite okno“ je dobry priklad.

  14. Bolek píše:

    rony, dusoft: skuste sa na to pozriet makroekonomicky a nie z pohladu chybneho vypoctu s 2000€ prispevkom statu alebo socialisticko-populistickej vlady.
    Stat potrebuje stimulovat spotrebu a to dosiahne investiciou 1.500 € na jedno stare auto. Z kazdeho predaneho auta drahsieho ako 7.895 € ziska tuto sumy naspat na DPH este predtym ako ju sam vyplati. Sekundarne ziska depehacky za auta drahsie ako tych 7.895 €, havarijne poistky, poplatky, garancky, gumy… toto vsetko ide do spotreby, tocia sa peniaze, platia sa dane, neprepustaju sa ludia, subdodavatelia dodavaju, v automobilkach sa pracuje nie 4 dni v tyzdni ale naopak 6 dni. A tercialne z nasich ciest zmizne zopar tisic starych aut.
    Akurat som dnes cital ako v skodovke nestihaju vyrabat a toto vsetko je prave kvoli europskemu srotovnemu. Pozrite si predaje za posledne mesiace a pozrite si ich o mesiac o dva. Slovensko je automobilova velmoc na pocet obyvatelov, automobilovy priemysel je tvori (podla mna sice bohuzial) prilis vela, aby si stat nedovolil stimulovat svoje najdolezitejsie odvetvie. Ved si len spomente, ze prazdniny vo Volkswagene ovplyvnia obchodnu bilanciu Slovenska. Neviem, ci tu mame este nejake ine odvetvie take silne, ale asi skor nie.
    Stat jednoducho potrebuje dostat peniaze, co ludia maju v obave pred krizou doma v papuciach do spotreby, aby sa tieto tocili. A toto je najrychlejsie riesenie pri ktorom sa navyse udrziava zamestanost.
    emmacore: kupou auta ti ale vznikaju naklady. Su to presne tie, ktore rony vymenoval a ja som ich zopakoval vo svojom prvom komentari. Su sice az sekundarne ale v ziadnom pripade nie zanedbatelne. Pre kupujuceho to vydavok (naklad) navyse, ktory pri starom aute vacsinou neriesi a pre stat to je „vynos“ a teda prijem navyse na daniach. Toto je nieco uplne ine ako Bastiatov klam rozbiteho okna. Auta sa nerozbijaju, aby sa opravili, ale aby vznikli nove v niekolkonasobnej hodnote, co ma naozaj realny prinos pre ekonomiku a zaroven sa obnovil vozovy park a stare zmizli z nasich ciest
    [3] neinvestovali ich doteraz… ved preto je to prijem pre stat na daniach navyse. Presne toto chce stat dosiahnut, donutit ludi aby svoje peniaze investovali, aby sa tocili…
    Pride mi to tu ako take krcmove reci, naco nieco podporovat, ved ja si nove auto ajtak nekupim, ja som si zase kupoval pred rokom, ja mam ajtak sluzobne…

  15. emmacore píše:

    Podporovat spotrebu znicenim niecoho, co funguje, je „rozbite okno“. Je to chore a nemoze to byt efektivne uz zo svojej podstaty. Predsa to logicky nesedi. Ak chce stat podporit spotrebu, nech znizi odvody a dane. P. S. V Nemecku si ludia beru pozicky, aby vyuzili srotovne. Len tym dalej nafukuju bublinu.

  16. bolek píše:

    [14] beriem, suhlasim. Pokeciame o 6 mesiacov.

  17. bolek píše:

    [15] ja som tiez za to, avsak to nie je az taka efektivna podpora spotreby, lebo tie peniaze ludia ludovo povedane prezeru, kdezto ked to nasmeruju do automobil.odvetvia, tak to aspon ako tak udrziava aj zamestnanost a hlavne pokladnica ziva prazdnotou, takze touto cestou sa asi nevydaju ficofci:-(

  18. rony píše:

    [17] stale neviem, ci to skutocne podporuje zamestnanost – ved uz su premlete informacie, ake auta sa vlastne kupuju. Plosne opatrenie na zvysenie spotreby – aj ked ja si myslim, ze ziadnu netreba zvysovat – ak prichadza zima, tak zhanam drevo a nepalim v lete seno – tak urcite prijemnejsie by bolo ak by sa znizili trebars tie odvody a hlavne demonstrativne stopli vsetky tie sprostosti typu logo za niekolko milionov.
    spomenieme si na to o niekolko mesiacov.

  19. bolek píše:

    hehe, ze sprostosti. Tak to zase pozor, nezabudaj ze veci typu „logo za niekolko milionov“ je dolezitejsie ako nejaka kriza a dokonca predci aj vypadnute prijmov do socialky, kvoli druhemu pilieru;-)
    BTW rony to, ze to ty nevies nevadi, ved podla tych tvojich vypoctov si ani nevies zistit kolko je vlastne srotovne od statu, takze toto ani neries;-)
    Az teraz som si vsimol – [16] – kua hosi vsak sa nepodpisujte mojim nickom

  20. rony píše:

    [19] tak upratovanie za miliardu. to su predstavitelia plytvania.
    ja som pocital 2000 euro, ty 1500, pricom v tvojom pripade klesla hranica ceny auta, od ktorej sa to zacalo „vracat“. Ale aj tak nezasiahla najcastejsie kupovane auta. Cize uz som uznal, ze tvoj vypocet s 1500 eurami je spravny.
    v [16] som sa omylom podpisal miesto teba, ja :-)
    Argumentujes zamerne konfrontacne ale nema to zmysel – keby sme debatovali dalej, dospeli by sme ku zhode.
    Ja si myslim, ze cela tato akcia je marketingova a nie je ekonomickym opatrenim.

  21. rony píše:

    a mozno pokecame skor :) „V bratislavskom závode automobilky Volkswagen (VW) bude od pondelka 6. apríla opätovne zastavená výroba.“:http://ekonomika.sme.sk/c/4378077/v-bratislavskom-volkswagene-od-pondelka-opat-zastavia-vyrobu.html

  22. bolek píše:

    rony: pozri sa ake sviatky sa blizia a bude ti mozno jasnejsie preco sa zastavuje vyroba. Ak nie v komentaroch sa castokrat dozvies viac ako v clanku, specialne na sme;-)
    Inak uz su aj nejake vysledky z toho prveho kola srotovneho, kde ti vyvracaju dalsi tvoj z prsta vycucany predpoklad o priem.cene predavanych aut. Nie je to tvojich 7-8.000 € ale 11.256 €
    http://auto.server.sk/dopravneInformacie.asp?id=28967
    Ad ten vas oblubeny Bastiat: tato jeho teoria pocita s tym, ze to, co by ludia nemuseli minut za sklo (auto) by ihned minuli inde. A tu je pes zakopany, ze u nas sa tie peniaze neminu. Spotreba poklesla a prave preto sa ju stat snazi stimulovat. Ludia naozaj peniaze neminaju a pchaju ich „do pancuchy“. Nam to tak nepride, ale ked sa pozries na makroekonomicke vysledky, tam to vyskoci
    A este k tomu preco dotovat prave automobilovy priem. Ak ste obchodnik a potrebujete mat co najlepsie predaje, najskor oslovite velke firmy, ktore maju vacsie odbery ako tisice malych. Je ich sice menej, ale narast tu uvidite hned a je s tym aj menej „roboty“. Analogicky sa viacej oplati zadotovat 20.000 novych aut ako 200.000 novych kuchyn alebo 800.000 novych bicyklov
    Dalsia vec je ze sa na to treba pozriet v europskom kontexte, ked my podporime automobilizmus mozeme lepsie vykrikovat a vyjednavat, aby tento krok urobili aj ostatne staty a podporili kupu auta prave u nas vyrabaneho. Auta nevyrabame iba pre nas trh, ale hlavne sa vyvazaju. No a pre slovensky trh je automobilovy priem. ovela dolezitejsi ako napr pre susedne Rakusko

  23. rony píše:

    rozhodne :-)
    Bohužiaľ, daný článok na našom serveri neexistuje, alebo bol vymazaný…
    tak ja pridam dalsie cislo: Priemerná cena nového vozidla dosiahla 9061,40 eura (272.984 Sk).
    http://ekonomika.sme.sk/c/4375690/priemerna-cena-auta-na-srotovne-je-devattisic-eur.html
    syndrom dvoch hodiniek na ruke – uz neviem kolko je hodin :-)
    ja nehovorim aby sa dotovali kuchyne ci bicykle miesto aut.

  24. bolek píše:

    Nejako ho aktualizovali, tak to sem radsej rovno skopcim:
    Ako ďalej informovalo ZAP, celková hodnota predaných alebo rezervovaných vozidiel v tomto období dosiahla 153,91 mil. eur. Ministerstvo hospodárstva pritom dotovalo nadobudnutie týchto vozidiel celkovou sumou 25,42 mil. eur a štátny rozpočet získa späť cez daň z pridanej hodnoty za tieto vozidlá 28,63 mil. eur. Kolky za vyradenie, poplatky za prihlásenie a vydanie evidenčných čísel pre 22,1 tis. vozidiel navyše podľa ZAP prinesú do štátneho rozpočtu ďalších 1,48 mil. eur. Priemerná predajná cena vozidla kupovaného od 9. do 30. marca tohto roku so štátnou šrotovacou podporou pritom podľa združenia dosiahla 9 061,40 eur. Priemerná dotácia štátu na jedno vozidlo dosiahla 1 496,50 eur a dotácia predajcu ďalších 698,10 eur. Priemerná základná cena vozidla predávaného so šrotovacou prémiou tak v prvom kole predstavovala 11 256 eur.
    http://auto.server.sk/dopravneInformacie.asp?id=28978&category=51
    Hodinky su len jedny, akurat v TASR si odpocitali hodnotu srotovneho, ktoru prispieva stat a predajca.
    Aj ked mozno najspravnejsia je asi tretia hodnota a to cista cena auta + srotovne od statu, ktore dostane kupujuci naspat z MH SR (tych cca 1.500€). Lebo z tej zakladnej ceny odpocita predajca svoje „srotovne“ asi formou nejakej zlavy zo zakl.ceny a teda z tejto ciastky stat neuvidi ziadnu DPH. Toto neviem presne, ale v kazdom pripade je to podstatne viac ako tych tvojich 7-8.000€.
    Inak statistiky su na stranke MH SR (je to PDF-ko):
    http://www.economy.gov.sk/statistika-srotovania/129332c

  25. bolek píše:

    ta priem.cena pred poskytnutim dotacie vychadza podla toho pdfka 10.557,90€ (ak by to zase niekde prelinkovali:-))

  26. emmacore píše:

    Bolek, zastavil som sa tu po case a pozeram, ze stale diskutujete. Uprimne, nechce sa mi pocitat efekty srotovneho – v tomto verim nasej vlade :-) Keby to tak dobre fungovalo, pokracovali by s tym dalej. Nesedi mi to ani logicky – ked nieco znicis, nemozes na konci dostat plus, musi ti niekde nieco chybat. Poznam argumenty o rozhybani spotreby. Akurat si myslim, ze minat peniaze na rozhybanie spotreby je nespravny sposob. Jednak je to podla mna chore, ale hlavne pri takejto politike treba vediet odhahdnut (a to je velmi tazke), kedy skoncit. Inak to vygeneruje dalsiu velku bublinu. A este podpichnem: bratislavsky VW stoji, ceska Skoda nestiha. Skutocne je srotovne dobrym sposobom, ako podporit zamestnanost v slovenskych zavodoch?

  27. FrozenDog píše:

    Ja len toto: pokiaľ viem, tak aj sám Počiatek nedávno povedal že „to nie je úplne tak, že by sme na tom boli ako štát ziskoví“. Takže fakt neviem, čo tu rozoberáme ;-)