Zledkujeme celý svet: LED monitor Samsung PX2370

Vďaka láskavosti tunajšieho Samsungu mám na niekoľko dní na stole monitor Samsung PX2370. Jeho devíza je LED podsvietenie, ktoré sa najviac propagovalo v televízoroch a je pochopiteľné, že prešla aj na počítačové monitory. Ja sám som vlastníkom počítačového monitora SONY, ktorý som zachytil ešte predtým ako to SONY v tomto segmente vzdal. Je to podarený monitor, ktorý som si vyberal aj kvôli dizajnu pričom sa aj technicky vyvyšoval nad vtedajší sortiment. Budem teda vychádzať z pozície majiteľa niekoľko rokov starého monitora, ktorý skúma benefity zmeny na súčasné novinky. Upozorňujem, že PX2370 je na trhu už rok, takže dnes je cenovo dostupnejší, čo je výhoda.
samsung-px2370-1


sony-sdm-hx93-1

Sony SDM-HX93: TFT panel, niekoľkoročný, na tú dobu veľmi drahý monitor, 19″ obrazovka s 1280×1024 pixelov a fyzickými rozmermi 380x300mm. Spodný okraj obrazovky je od stola vo výške 132mm


samsung-px2370-2

Samsung PX2370: TN panel, asi rok starý model, 23″ s 1920×1080 pixelov a fyzickými rozmermi 509x287mm. Spodný okraj obrazovky je vo výške 120mm. Technické údaje na samsung.sk


Asi sa nezameriam na výpočet parametrov zložitým meraním a sledovaním meracích obrazcov.
Sústredil som sa na situáciu, kedy by som sa chcel zbaviť môjho monitora a hľadal by som adepta. Vďaka zapožičaniu tu mám solídne porovnanie a hneď viem, čo by som nechcel a čo naopak áno. Znamienka plus a mínus teda nie sú objektívne klady či zápory monitora ale porovnanie s doterajším SONY a mojou predstavou o monitore, ktorý by ho bol schopný nahradiť s dostatočnou pridanou hodnotou.

Obraz PX2370 je vďaka LED podsvieteniu výborný. Nemám namietky. Nechal som si v miestnosti cez okno svietiť priame slnko a obraz je pozorovateľný bez akéhokoľvek problému. Povrch je matný, čo je mimoriadna devíza. V tej istej miestnosti som mal zároveň klasickú LCD telku so zapnutými šetričmi energie. Jej obraz sa nedal poriadne sledovať a pýtal si zatienenie okien (hej, viem tú telku „rozžiariť“ omnoho viac).
Naopak v úplnej tme je obrazovka doslova svetelný zdroj a prakticky nepostrehnuteľne iný ako ten vo vysvietenej miestnosti.
Magic key po nastavení a jeho stlačení pekne zruší pracne ponastavované parametre. Stačí ho niekoľkokrát stlačiť a môžete začať odznova. Napríklad vám to vypne MagicLux, najlepšia funkcia monitorov – senzor citlivý na okolité osvetlenie. Verím, že je to odstrániteľný a už odstránený problém (mám totiž na stole testovací kus).
MagicLux má niekoľko stupňov citlivosti a zároveň deaktivuje možnosť nastavenia jasu, čo by nemusel. Senzor osvetlenia však v monitore musíte mať. Rozsah prispôsobenia jasu je PRE mňa malý, čo by sa dalo kompenzovat jeho (chýbajúcim) manuálnym prispôsobením a MagicLux by mohol radšej meniť jas v okolí manuálne nastavenej hodnoty. Plus má však samotná funkcia.

Pri manuálnom nastavovaní jasu ho nejde stiahnuť až do tmava, čo je zrejme vlastnosť LED.

Ako som spomenul, vypínač je dotykový so bielo svietiacim oblúkom. Ten po zapnutí trvale svieti. Ruší to len mierne avšak po uspaní monitora začne blikať a to už trochu vadí. Preč so zbytočnými svetielkami.
Energetické hodnoty sa mi však páčia. Porovnateľný monitor si vypýta 45W a tento vraj 25W, čo je podľa mňa slušné. Nemeral som okamžitú spotrebu a tak si neviem preveriť celkový rozsah spotreby od najúspornejšieho zobrazenia až po režim, kde predpokladám najvyššiu možnú spotrebu.
sony-vs-samsung
Páči sa mi môj SONY a páči sa mi aj tento SAMSUNG. Priamu konfrontáciu dizajnu vyhráva PX2370, je mladší, má modernejší dizajn, pôsobí ľahko a je ľahký. LED televízory a monitory sú extrémne tenké. Odpúšťam mu kopec mínusov, ktoré menujem nižšie. Pohľad naň je ďaleko lepší. Pri pohľade na SONY je tu jednoznačne závisť.
samsung-px2370-4
Porovnaje si to s mojim SONY:
sony-sdm-hx93-2
Skazili mi to ale konektory KOLMO na zadnú plochu monitora a naviac umiestnené vo výške, takmer strede monitora. Minimalistické zapojenie vyžaduje dva káble a tie z neho nepekne trčia.
samsung-px2370-3
Napájanie je netradične „dvojvidličkou“ s malou krabičkou adaptéra a do monitra už ide len jednosmerný prúd tenším káblom. Oceňujem.
zdroj
Rozhodne by som u tenkého monitora čakal, že výrobca použije podstavec s konektormi aby som mohol káble viac zamaskovat. Miesto efektnej priesvitnej nohy a s dierou na káble v strede podstavca. Konektory by sa mi páčili vnútri podstavca. Prečo to teraz nikto nerobí, keď už sa to robievalo.
kable-vzadu

Sony na mojom monitore použilo aspoň odsúvací kryt, čomu som dodnes vďačný. Za to som si priplatil a okrem obrazu ma skutočne aj toto zaujíma.
Mohol by som snívať ďalej: napr. keď už mám samostatnú krabičku adaptéra, tak by mi dokonca vyhovovali konektory na ňom a z adaptéra nejaký spoločný zvod signálov – benefit jediného kábla do monitora sa dá oceniť, že?

Tento monitor je FullHD a teda 1920x1080px. Čisto televízny parameter. Pri deklarovanej uhlopriečke 23″ je na výšku tesne pod Sony. Teraz viem, že pokiaľ by som si chcel zlepšiť monitor, musím vyberať minimálne 24″ a skúsiť tak 1200 px na výšku. Ako porovnať klasický pomer strán monitora so širokoúhlym som vám už popisoval v júni 2009.
Šírka s 1920 pixelmi mi po uskromnení umožňuje dve okná s prehliadačom vedľa seba. Nie príliš široké, resp. pri vhodnej konštelácií obsahu webu aj prijateľné. Ak by som zobral pomer strán 16:9 na milosť, tak už asi viete, aké čísla by musel dosahovať (väčšie vo všetkých smeroch).
Iste poznáte môj názor na širokoúhle monitory. V skratke: k počítaču nie, ako telku rozhodne áno. Televízory sú už len 16:9 ale v roku 2004 to ešte nebolo také jednoznačné.
Pozorovacie uhly sú výborné a nič iné som ani nečakal. Pri pohľade zospodu je tu obrovské skreslenie ale tento monitor s tým počíta a Samsung technológie umožnia mať monitor kľudne pod plafónom. Na stole s počítačom asi nepoužiteľné, no monitory sa nekupujú LEN k počítačom do detskej izby, že?
foto-zospodu
Veľmi pekne si s monitorom poradil OS X. Presne ako očakávam, nabehol bez akejkoľvek zmienky o tom, že som odpojil soňáka a zapojil nový monitor. Ani len bublina s hlásením.
Nanešťastie má PX2370 možnosť pripojiť len (?) jeden počítač a to buď z DVI alebo VGA konektora. Potom nejaké zariadenie s HDMI výstupom (vrátane bypassu zvuku cez výstupný konektor optiky alebo analógového sterea). Váš laptop či grafická karta s HDMI bude tomuto monitoru chutiť. Áno, monitor nemá reproduktory. Mínus dávam len pri pohľade na možnosti môjho SONY!!!

Zatiaľ odložený Sony má však možnosť pripojenia viacerých počítačov – v mojej situácií som to už využil počas mesiaca simultánneho života s novým macom a dovtedajším PC. Dnes by to ešte šlo napr. pre napojenie tabletu káblom (aj keď už by sa mi páčili monitory s AirPlay).

PX2370 je evidentne monitor, ktorý by bol najradšej v univerzálnom postavení: aj počítač ale aj sledovanie filmov. Všetko je tomu podriadené. Najširšie využitie schopností monitora budú mať ľudia, ktorí svoj počítač používajú vo veľkom rozsahu jeho schopností a nemajú bežný televízor s multimediálnym prehrávačom.
Monitor zrejme neprilepíte o stenu práve kvôli konektorom s káblami a neodstrániteľnej priesvitnej nohe. Kruh podstavca sa pripevňuje k nohe jednou skrutkou ale nepotrebujete k tomu žiadny nástroj. Je „napevno“ a pri otáčaní monitora okolo zvislej osi sa „točí“ aj podstavec, pozor na škrabance na stole. SONY má otočný podstavec s „gumeným“ spodkom a keďže je ťažší, tak pri otáčaní sa podstavec neposúva.
Vlastne ešte viacej funkcií akosi funguje samo až tak, že nechce, aby ste na ňom čokoľvek stláčali. Tlačítka vzadu sú neergonomické. Jas si tak ľahko nenastavíte. Aj prepínanie režimov je zložitejšie a to aj napriek akejsi magickej funkcií jedného tlačítka (ktoré je medzi ostatnými vzadu). Ani soňák na tom nie je lepšie. Toľko zúrivosti akú dusím vždy, keď po nich idem. Mínus majú všetky monitory a aj môj SONY.
Nebudeme si mazať med okolo úst: Samsung je v počítačových monitoroch doma a aj keď nemá zvuk ako EIZO či IIYAMA, tak siahnutím naň netrafí nikto vedľa.
konektory-vzadu

Prosím:
* umožnite mi skryte viesť káble; konektory nie KOLMO na zadnu stenu, miesto TROCH káblov JEDEN (to snáď viete zvládnuť), konektory v stojane (naozaj zvládnem trošku hrubší podstavec. JA chcem, aby monitor zozadu nevyzeral ako racky našich LAN adminov v serverovni.
* ovládanie tlačítkami a vráťte mi otočné ovládače; ak ste prešli na tlačítka, tak mi umožnite na ne vidieť pri ich ovládaní, dedikujte mi aspoň základné funkcie (jas, kontrast, hlasitosť, prepnutie signálov či aspoň prepínač profilov monitora), napríklad taký vypínač mi dávate dopredu. Tip pre hightech vychytávku: dotykové posúvače: ťahaním prstom po okraji monitora napríklad mením jas (zvládate to, veď máte dotykové vypínače).
* monitor často otáčam okolo zvislej osi; chcem, aby podstavec stál na stole ako prikovaný

Predošlé body sú všeobecná výzva dizajnérom monitorov.
Ako som na tom ja? Moja nechuť k 16:9 je najväčšia prekážka a prekonal by ju teda monitor s väčšou uhlopriečkou a bohužiaľ aj väčšou spotrebou. Tú by eliminovala práve technológia LED.
makro
Preto si myslím, že váš fungujúci LCD by ste mali vymeniť za monitor, ktorý bude pre Vás kvalitatívnym skokom. Majitelia postarších a malých LCD budú prekvapení už týmto monitorom. Vyššia svietivost monitora – panel je jednoducho prevzatý z televízorov – má za následok vynikajúce zobrazenie vo vysvietených miestnostiach ale v noci svieti až príliš silne (subjektívny pocit).
Ak chcete k monitoru často pripájať rôzne zariadenia, nájdite si však model, ktorý je na to pripravený lepšie.

Pokiaľ chcete dizajnovo podarený kus, tak Samsung to určite vie robiť. Zistil som, že LED na počítačové monitory patrí. Pri rok starom modeli predpokladám, že existujú vylepšení potomkovia, ktorí aj mnou vyznačené mínusy premenili na plus.

Logo Samsung

Ďakujem za láskavé zapožičanie monitora slovenskému Samsungu a teší ma, že som mohol naživo odskúšať aplikovanú LED technológiu.

Môže sa Vám ešte páčiť...