O čo som prišiel opustením jailbreaku

Po dlhšom čase musím skonštatovať existenciu s iPhonom, ktorý je bez jailbreaku.

Koncom roka 2007 som dostal svoj prvý iPhone. Ten sa nedal inak spojazdniť ako jailbreakom a následným odblokovaním. Najprv pomocou TurboSIM ale neskôr elegantným softwarovým odblokovaním. O rok neskôr som sa opäť dostal ku zablokovanému 3G a ten o pár dní na to šlo rovnako pohodlne odblokovať. Takže som žil s jailbreakom, Cydiou a jej možnosťami. Nakoniec som kúpil neblokovaný iPhone 4 ale aj ten som si jailbreakol.

Popritom som však mal ďalšie iOS zariadenie, iPad a na ňom som neuvažoval s jailbreakom. Práve ten mi neustále pripomínal, čo všetko mi jailbreak znemožňuje.

Neodsudzujem jailbreak ako taký, tak mi nemenujte, čo VY od neho chcete.

Rozvoj iOS prinášal nové možnosti a ja som musel potupne čakať, kým výjde jailbreak. Potom som musel rýchlo reagovať, pretože ďalšie vydanie iOS komplikovalo jailbreaknutie telefónu.

Naviac som pred každým upgradom musel prijať ako fakt, že NEJDE prejsť hladko aj s obsahom. Takže po potupnom upgrade s jailbreakom som mal čistý telefón a obratom sa mi pridala práca na naplnení a obnovení telefónu.

Na iPade som naopak stlačil tlačítko Upgrade, počkal primeraný čas (a nič nerobil!!!) a onedlho som mal tablet upgradnutý a všetky dáta na mieste.

Na svojom i4 som postupne prestal používať Winterboard a ďalšie balíčky z Cydia. Nakoniec mi zostali len drobnosti ako iphonedelivery, zmena loga operátora (miesto Orange som mal maličky oranžový štvorček). Najviac som sa bál závislosti na SBsettings, no veľmi dlho som premýšľal a preto som vysledoval, že ho používam vlastne len na zapínanie a vypínanie WiFi. Bluetooth používam ale prepínač v SBsettings mi bol nanič – nenapároval mi repráky, takže aj tak som musel do Settings iOS a otvoriť štandardné nastavenia s BT.

Chvíľu som ešte uvažoval, či som naozaj tak závislý na doručenkách SMS správ a uzavrel som to tým, že „pekné, že to je, prežijem ak nie“.

Naozaj chápem, že chcete jailbreak na kradnuté hry a máte kopec argumentov o „odskúšaní“ pred kúpením. Rozumiem, že chcete kúpiť iBlacklist atď.

Vedel som, že uzavretie jailbreaku na mojom i4 bude znamenať niekoľkohodinovú prácu. Nejde totiž stlačiť Upgrade v iTunes. Musel som na to ísť cez Restore a nenechať iTunes obnoviť dáta zo zálohy. Preto som musel urobiť poslednú inventúru obsahu. Mám program iPhone View, ktorým som povyťahoval SMSky, MMSky (s fotkami), fotografie, kontakty synchronizujem s počítačom (takže tam nemám nikdy problém). Oželel som všetky stavy v hrách (čiže v žiadnej).

Naopak som mohol opustiť iOS 4 a konečne prejsť na iOS 5. Práve ten priniesol zaujímavejšie veci, ktoré som nakoniec chcel používať.

Podľa spísanej inventúre a obnove iPhone na iOS 5 som musel znovu doň nasypať dáta. Dnes už môžem upgradnuť telefón cez OTA alebo v iTunes a viem, že to môžem nechať na počítač.

Záver: na jailbreak potrebujete istú úroveň poznania tohto mechanizmu ako aj zváženia NEGATÍV a tých je čoraz viacej. Isteže by som bol veľmi rád, pokiaľ by v App Store nakoniec bol seriózny program na filtrovanie príchodzích volaní a správ. Nie je a našťastie u súkromného mobilu to nepotrebujem tak silne ako u služobného.

Môže sa Vám ešte páčiť...