NASA našla mimozemský život na zemi: Flash prehrávače na tv.sme.sk

Niekedy, keď sa začnem bližšie zaujímať o niektoré veci, ktoré „nejdú“. Občas zažijem zaujímavé prekvapenie. Minulý týždeň ktosi-kdesi nahodil klasickú noob prosbu „ako si pozriem archív XY TV?„. Moja tradičná odpoveď je: v prvom rade je to na tejto TV, aby svoje archívy sprístupnila aj mimo Flash prehrávač. Predpokladám totiž, že to nie je žiadna komplikovaná práca.


video
V rámci tejto otázky však niekto pripomenul, že táto TV vlastne má video, ktoré posiela do Flash prehrávača relatívne dostupné. Mierne ladené skúmanie zdrojáku odhalilo, že ten flash prehrávač je zbytočné slepé črevo. Stačí ho vyrezať a všetko by fungovalo všade. Divný pocit.
Skoro som mal nutkanie rýchlo spraviť nejaký parser, ktorý by kód stránky načítal, vyzobal si odkazy na xml súbory s playlistom daného videa (jedna relácia je rozkúskovaná na viacej súborov). K tomu samozrejme nevyhnutná navigácia v štruktúre archívu – to je paradoxne zložitejšie.
Nechce sa mi do toho, od danej TV nechcem pozerať zo záznamu nič. Samozrejme páčil by sa mi archív našej TV pre môj Popcorn Hour (resp. všetky multimediálne prehrávače tohto typu), k tomu iPhony a iPady.

sme-logoPracujeme na tom 13.10.2010 11:49 | Filip Struhárik: V týchto dňoch pracujeme na úplne novej mobilnej verzii SME.sk a na aplikaciách pre iPhone a Android.

Takže sa nevinne začnem pýtať:
* ok, pamätám si ako hocikto zo SME.sk s dešpektom sypal poznámky o appkách rôznych médii pre uzavretú platformu iPhone. Stále súhlasím – slovenské appky pre iPhone sú katastrofa. Musíte teda mať appku, zrejme neexistuje mechanizmus, ktorý by zlikvidoval najhlúpejšie nápady,
* preto sa pýtam: bude tá appka mať aspoň to VIDEO alebo nebude?
* keď to pozliepate pre ten iPhone, tak potom budete tiež dva roky látať veriu pre iPad?
* takže od roku 2007 prejde päť rokov do stavu, ktorý už teraz všetci dobre vieme: stačilo by miesto flash prehrávača použiť jeden hlúpučký HTML5 tag.
* naozaj treba čakať päť rokov na toto poznanie?
Moja opakovaná výzva: ľudia, pokiaľ máte pod palcom videoarchívy a naozaj máte videosúbory v rozumnom formáte, tak je jednoduché pridať k tomu všetkému prehrávač schopný alternovať flash a HTML5 značku.
Jediné ospravedlnenie by bolo v tom, že SME.sk financuje appku práve pre iný projekt, kde som uvažoval kedy by to cieľovku oslovilo a jedna z mojich pripomienok bola práve existencia aplikácii.
Obvykle to splní všetko, čo máte aj v tom Flash prehrávači. Viete zobrazovať boxy s reklamou, viete video pustiť nasekané z viac súborov za sebou. Viete mať vlastné ovládacie prvky.
Pre toto všetko si myslím, že Flash prehrávače sú na webe ako mimozemšťania na Zemi.

Môže sa Vám ešte páčiť...