Rast predaja ebookov a kritika Wooky

Musím reagovať na dve správy o rozvoji predaja elektronických kníh. Prvá sa týka rastu globálneho predaja ebookov. Druhá (staršia) je kritika ebux s čítačkou Wooky. Tej som sa už venoval v decembri 2010 a potom ešte v apríli 2011. Moju vlastnú kritiku tunajšieho predaja ebookov som formuloval tiež v decembri 2010. Len tak mimochodom, pohlo sa odvtedy niečo?


kindle-3-dx

Prvá správa konštatuje, že

„V roku 2010 vzrástol obchod s elektronickými knihami až o 1274%“ Zdroj: eknizky.blog.cz

Na rovinu, takéto bombastické číslo znamená iba to, že v roku 2009 nebol žiadny trh, potom vznikol a je pochopiteľné, že začiatok sa nafukuje ako balón. Nijaké zvláštne závery pre ďalší vývoj by som z toho nerobil. Prečo? Lebo hneď ďalej je veta:

Celkové príjmy z vydávana kníh vzrástli v roku 2010 o 3,1% na 27,9 miliardy dolárov.

Globálny rast je už číslo v rozumnejších medziach. Ďalej sa konštatuje, že kus toho koláča je novovzniknutý predaj elektronických kníh. Keďže sa tento prudko rozvíja, nevnímal by som to a už vôbec by som to nepoužil ako základ k predpovedaniu úspechu nových projektov v tomto biznise.

eknizky.blog.cz propaguje web www.eknizky.sk avšak, pobavil ma formátom PDF… O tom som sa už vyjadril Je nezmysel považovať napríklad formát PDF za elektronickú knihu. (január 2007)

raj-knih-wooky-kolaz
Teraz ku kritike ebux.cz na serveri bookz.cz:
* proprietarnosť čítačky som kritizoval aj ja, uznávam však, že pre vydavateľstvo sa to javí ako jediné východisko, ktoré však komplikuje čo sa dá,
* zablokovanie účtu na webe s eshopom? Naozaj? Dá sa táto informácia nezávisle potvrdiť?
* náhľad knihy s registráciou či bez nej ma nijako zvlášť ako používateľa neirituje,
* kritika komplexnosti hesla je mimo a môže sa ignorovať – v skutočnosti by som bol prísny k zložitosti hesiel ku kontu na ktoré je naviazaný transfer peňazi,
* požadovanie osobných údajov k získaniu neviazanej kópie eknižky: možno nemajú iné riešenie, nakoniec majú prístup k platobným mechanizmom (z Paypal účtov ide načítať údaje, predpokladám, že aj ďalšie platobné systémy vedia pomerne hodnoverne naviazať používateľa),
* fakt, že zakúpené knihy vo Wooky nemáte možnosť si nezávisle „zálohovať“ a ste závislí na ich dostupnosť na servri eshopu je nepríjemná. Ak totiž server zanikne, ku knižkám sa nedostanete.
* kritika, že Wooky nakoniec nie je univerzálna a pre dva rôzne eshopy treba separátnu kópiu tejto čítačky: to je už naozaj nepochopiteľné. Stanza pre iPhone sa s tým vysporiadala bez problémov.

Môže sa Vám ešte páčiť...