MS SQL sa nechcem učiť, chcem ho používať

JOKE: markoff (pod tým dlhším článkom) ako vždy jokuje ;-)
Takže pridávam sa aj ja:
Skúsenosti s MS SQL*: chcem tu databázu* používať a nie sa ju učiť.
* dosaďte si čokoľvek, čomu nerozumiete, trebárs MS Exchange, MS Outlook, GIMP, Adobe Photoshop, OpenOffice, Internet Explorer, Mozilla, riadenia auta, stavanie atómových ponoriek, mostov, webdesign, html stránky..
Ale áno, OS by mal byť pre jeho používateľa zvládnuteľný, inak nastane logická situácia: OS je nepoužiteľný a tým pádom nepoužívaný ;-) Logický uzáver nad logickou situáciou: je Windows/Linux nepoužiteľný? ;-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

7 komentárov

  1. Patrick Zandl píše:

    Markoff reagoval na můj post o instalaci Linuxu, takže doplním: nejde o to, nemuset se nic učit, ale nevynalézat pořád do kola kolo.
    Příklad s autem je špatný. Samozřejmě se musíš naučit řídit v autoškole atd. Ale když přesedáš z oktávky do forda, tak bys přeci nechtěl se znovu několik týdnů učit řídit, protože ford nepoužívá volant, ale ovládání joystickem, nemá plynový pedál, ale plynové tlačítko atd…
    Stejné je to s OS: určitá logika práce by měla být stejná, jinak je to na hovno vyhozený čas (to nic nemění na tom, že pod kapotou je to úplně jiný systém, dnešní auta jsou taky úplně jiná,než ty z roku 1930 a přitom jsou prakticky stejná na ovládání). Kupříkladu tě systém nesmí nechat ve štychu se zásadní chybou a být tak zoufale nekomunikativní, jako je v tomto ohledu Linux, kde něco spadne, vypíše ti to chybu a pro rekonfiguraci musíš někam ke všem čertům.

  2. rony píše:

    ano mas uplnu pravdu, lenze ty popisujes problemy s __instalaciou__, tam ista miera skusenosti MUSI BYT vzdy. Nemozes cakat, ze sa to bude spravat podla skusenosti, ktore si ziskal v INOM a INAK napisanom OS.
    SAmozrejme ocakavam, ze sa prehliadac v kazdom OS bude spravat priblizne rovnako.

  3. Markoff.tk píše:

    suhlasim s PZ a moje skusenosti s Linux su obdobne… btw. ja chcem legalnu kopiu Windows kludne postavenu na jadre linux, bohuzial tvorcovia Linux sa ludom nesnazia vobec zjednodusit prechod na Linux a pak ked uz by boli ludia u Linux by mohli postupne davkovat to co je pre nich dnes bezne a kvoli comu by sa musel normalny clovek preluskat stovkami stran roznych knih/FAQov…

  4. Markoff.tk píše:

    obzvlast dobre to vystihol s tym principom ovladania auta, Linux sa snazi byt nasilu iny, o co ja teda nemam zaujem, ked ho opustia tieto pubertalne vzdorovite sklony a bude pouzitelny pre windowsaka bez ton knih ci sebazaprenia pri zmenenom ovladani, rad nan prejdem…

  5. rony píše:

    nesnazi sa nasilu byt iny.
    casto je iny a casto musi byt iny.
    to je v zaklade riesene odlisne. ty to mozno vidis iba z vrstvy GUI. a ano, tvrdim, ze by velmi pomohlo, keby niekto spravil pre gui nadstavby linuxu nejake pekne rozhranie. ono vlastne uz je = mac osx je takym riesenim.
    problemom je, ze linux mozno nema snahu popierat vyznam desktopov s windowsom, ide cestou ponukat svoje moznosti, ludom ktori ich potrebuju a nie ludom, ktori sa len rozhodli „chcem to vyskusat“
    je to o potrebach. ja osobne mam k linuxu ine potreby ako neustale ty ziadas – ziadne graficke rozhranie, proste len konzolu ku ktorej pristupujem vzdialene a mam tam serverovo orientovane aplikacie.
    ved sa uz niekolkokrat otacalo v diskusiach, ze je fakt: linux v desktopoch nema silne postavenie.
    to vsak neznamena, ze sa o to snazi ako majoritne snazenie sa.
    ani keby sa podarilo, aby si ludia vyskusali linux, tak nikto neodporuca, ze zahodte windows a preinstalujte si to za linuxy – ja to skor vidim tak, ze cast veci moze riesit linux lepsie a preto ho na take veci aj pouzivam.
    je to o nepochopeni sa.
    viac k tomu uz nenapisem. je to zbytocne – ty markoff tu trepes veci bez akejkolvek znalosti linuxu – skus sa o nom vyjadrovat po tom, ako ho naozaj budes rutinne pre svoje potreby pouzivat. ak ich nemas a riesis ich windowsom, tak to nechaj tak, si iba zbytocne mimo svojimi dojmami ;-)
    ja som napisal jasne – ano ked ti niekto nainstaluje linux s grafickou nadstavbou si schopny ho bezproblemovo pouzivat v danych veciach, ktore to zvlada. nebudem menovat ktore a ako – sam nepouzivam graficke nadstavby.
    a k problemu ucenia sa – to ze sa nemusis ucit ani instalaciu windowsu, nie je to v tom, ze ju ty sam uz zvladas? asi je.

  6. rony píše:

    nikto nikomu nebrani, aby namaloval graficke rozhranie podobne windowsu. tu neexistuje ziadna firma, stale hovoris ako sa linux snazi presadit medzi desktopy a co by mal a ako by mal.
    preboha ziveho, uvedom si, ze tie veci programuju ludia po celom svete a je to radikalne odlisny model vyvoja ;-)
    ak zatial nikto neurobil simulator gui v kde/gnome, tak asi sa nikomu do toho nechcelo a kedze nie je ani dopyt po niecom takom, tak ani to nikto mozno poriadne ani nevyvija. hovori sa sice o istych priblizeniach ale ako ich ja poznam, tak sa priblizili iba tym, ze maju ikonku tento pocitac a wallpaper z winxp ;-) napriek tomu, po nainstalovani takeho stroja si schopny v pohode pouzivat prehliadac, mail, office.

  7. rony píše:

    to nepochopenie spociva v tom, ze ty si myslis, ze linux ma byt alternativa/nahrada za windows. Nie nie je. Nikdy ani nebude a nie je tak ani planovana ;-)
    To ale nevylucuje fakt, ze si niektori ludia nim povodne stroje s windowsom nenahradili strojom s linuxom, ale to je uz ina tema a vyzaduje kompromisy.
    Popisal som uz model za akeho je linux pouzitelny:
    mam stroj s windowsom a nejaky dalsi stroj bez monitora a klabosnice mam s linuxom a na nom si testujem web ftp irc a ine serverovske veci, mam na nom ja neviem hafo diskoveho priestoru a cez sambu si ho nazdielavam, riesi mi to ja neviem pristup na internet a kopec dalsich veci.
    toto je vysoko pouzitelne a pouzivane ;-)