Máte mŕtvy účet v banke?

Za svoj život zrejme založíte niekoľko účtov v rôznych bankách. Predstavte si, že ste pred rokmi založili účet v jednej z bánk a po čase ste ho prestali z rôznych dôvodov používať. Nezrušili ste ho a ponechali ste na ňom nejakú čiastku peňazí.
Po pár rokoch Vás však postretne veľmi absurdná situácia:
– medzičasom spoplatnili nejakú službu (zo zadarmo sa stala platená služba) a banka argumentuje, že Vám to oznámila. Keďže ste nereagovali, považovala to za Váš priamy a nadšený súhlas a pokračovala v strhávaní poplatkov aj za túto službu,
– pretože Vám každé dva roky vypršala platnosť platobnej karty, banka iniciatávne vydávala nové a nové karty bez akejkoľvek potreby, aby si klient tento fakt mohol uvedomiť napr. nutnosťou kartu (alebo PIN) k nej prevziať. V prípade neprevzatia by som dokonca očakával, že karta aktivovaná NEBUDE.
Pretože ide o banku, ktorá si účtuje za zrušenie účtu niekoľko stoviek, iste si hovoríte, že účet rušiť nebudete, veď keď už nič iné, keď nebudú mať z čoho strhnúť poplatky, tak ten účet trebárs zrušia alebo „zmrazia“. Nie je to tak :-)
Jedinou útechou je, že či tak alebo onak: buď zaplatíte zrušenie účtu alebo tú istú sumu budete musieť zaplatiť ako „škodu“ banke pretože ste „nedovolene prekročili“ debet na účte.
Pred veľa rokmi som mal pocit, že na účte je istá minimálna čiastka, ktorá na účte musí byť práve kvôli takýmto prípadom – dajme tomu 200 až 500 korún presne podľa toho, aké služby k účtu mám.
Na toto Vás chcem upozorniť, že každý Váš „mŕtvy“ účet (ale pre banku živý) znamená niekoľko stoviek korún, ktoré ešte budete musieť banke s pocitom vinníka (ktorý Vám banka vsugeruje) zaplatiť.
Pretože „obchodné podmienky“, pretože… založenie bežného účtu je skvelá príležitosť ako prísť o peniaze :-)

Môže sa Vám ešte páčiť...

16 komentárov

  1. Piki píše:

    Veľká pravda a volá sa to „Účet samožer“.
    Nezaradil by som to ale do kategórie politika. Skôr je to škola praktického života. Toto sú neoceniteľné skúsenosti, ktoré človek nemá kde zistiť, len na vlastnej, prípadne radostnejšie, na cudzej škode.

  2. rony píše:

    [1] pre bulvar je to skoda :-)
    problem je, ze sa neda ani tak, ani tak. Bud zrusis ucet a podla definicie banky zaplatis prislusny poplatok (niekolko stoviek) alebo „pockas“ kym to nevysumi do debetu a nezrusia to (a zaplatis niekolko stoviek).
    Cele je to chore a pritom to nechce velku zmenu: definovat povinny zostatok, ktory vykryje prave tieto pripady a ak uz nie je z coho platit poplatky, tak proste sluzby dalej neposkytovat – zablokovat ucet a hotovo. Lenze banky su svine – nemusia ti to oznamit zo zakona, tak ti to proste neumoznia riesit takto.
    Ludia, co si v priebehu rokov „museli“ zakladat ucty v roznych bankach mozu mat z tohto dovodu problem, pretoze co ucet, to par sto korun bankam k dobru.
    Aj keby sme prijali tento „poplatok“, tak banka sa nema pravo k uctu, na ktorom neprevadzal majitel dlhsiu dobu ziadne cielene pohyby a len z dovodu odpisov poplatkov, ktore koniec koncov uctuje banka a nie treti subjekt doslo k debetu, nemoze ma banka kvalifikovat ako cloveka, ktory ju tym poskodil. A takto sa ta banka naozaj sprava – tym, ze si s uctom nemanipuloval a banka svojvolne presla do nepovoleneho debetu, tak tym to hodila na teba „tvoja vina“. Pritom uz spojenie „nedovoleny debet“ je dost zrejmy – nema k nemu dojst volou klienta. Ale poplatky nie su moja vola ;-)

  3. 2ge píše:

    pekny clanok. Zhodou okolnosti som vcera dostal vypis z CSOB, mam tam -530 Sk, vypis mam kazde 3 mesiace. Co mam spravit ? Mam ten ucet nechat ladom s tym, ze snad ma banka nebude nahanat, ze tam mam (za 10 rokov povedzme -10.000), alebo sa postarat o zrusenie ? Ucet neplanujem pouzivat a za zrusenie sa mi fakt nechce platit. Poradte plz.

  4. Martini píše:

    Ad [3] najdi si poradcu, ktory Ta komplet zanalyzuje, vyanalyzuje, preanalyzuje a kvalitne poradi. Alebo ucet zrus a zacvakaj, aby nedoslo k -10.000,- o tych 10 rokov, lebo banky zvyknu uctovat aj uzernicky debetny urok aj 25%. Takze nieco s tym urob ;)

  5. rony píše:

    [3] nieco s tym urob, porastie ti to kazdym mesiacom o hodne velke peniaze – tych 25% nie je prehnanych ;-)
    Ako som napisal: zrusenie ta vyjde na par stoviek, a sanacia inym sposobom takisto ;-) Lenze ked to stihnes :-)
    Mne pride cely ten sposob akym z teba banka vlastne spravi „skodnu“ bez tvojho vedomia pride velmi podrazacky. Bohuzial este nie je tu zakon, kde by bolo bankam zakazane uctovat poplatky za zrusenie konta a nie je ani zakon, ktory by ucet na ktorom nie je ziadny pohyb ale ani zostatok „ochranil“.
    Momentalne je najlepsie sa vsetkych „mrtvych“ uctov zbavit a pouzivat jeden (ak ich z ineho dovodu nepotrebujete viac).
    Dokonca by som bol najradsej, keby aj 1 rodina mala iba 1 ucet – co obcas nejde :-) a mamina ma svoj, tato ma svoj ;-)))
    Volakedy to tak mohlo byt, pretoze uroky boli nelikvidacne, teraz je bezny ucet len prechodnym skladiskom penazi…

  6. Piki píše:

    Vidím, že dnes máš slinu (videl som aj na sme)
    Ale k veci: Ad (3) jednoznačne treba k tomu pristúpiť aktívne, teda aktívne to zrušiť, pretože, ako rony správen píše, banky budú inkasovať a inkasovať a keď uvážia, že pomer benefit/risk sa začne prevažovať na stranu rizika neplatiča tak to začnú vymáhať a žiaľ sú v práve.
    Tu v Čechách si v rámci predvolebného populizmu vláda posvietila na banky a tie ako ústupok za to, že ich nechajú ďalej vyberať nekresťanské poplatky a platiť nulové úroky, svorne zrušili/rušia poplatok za zrušenie účtu. Možno v ďalšej päťročnici sa dočkáme ďalšieho pokroku. Nezaoberali by sa tým, keby nebolo verejnej mienky.

  7. rony píše:

    [6] a to som este zabudol povedat, ze napriklad sa k uverom casto musi zakladat ucet v banke, ktora ti uver poskytuje. Cize ak uz mas inde bezny ucet a cistou nahodou beries uver inde, tak zivis dva ucty. Ak sa nahodou ani jedneho nemozes zbavit, tak super super. Nevidim ziadny dovod, aby to tak muselo byt a pritom to tak je.
    Jednym z „tlakovych“ organov na banky je Narodna banka Slovenska a slovensky pralinkoment.

  8. emmacore píše:

    Niekedy okolo roku 1996, ked som zalozil ucet v Tatrabanke, som sa prestal starat o svoj stary ucet vo VUB. Bolo to v case, ked sa zacalo hovorit, ze VUB ma problemy a pod. Zhruba po roku mi z VUB parkrat napisali, ze som sa dostal do minusu (poplatky za vedenie osobneho uctu boli vtedy nizke) a mam ho vyrovnat. Ked som to ignoroval, ucet mi zrusili. Samozrejme, podla aktualnych obch. podmienok. Dnes, ked sa oplati vymahat aj niekolkostokorunove sumy, by to uz neurobili.
    Ked hovorime o uctoch, kedysi davno platilo, ze ked mas peniaze na vkladnej knizke a X rokov po uplynuti doby, na kt. bola vystavena (3 alebo 5, nepamatam si presne) o ne nejavis zaujem, banka ti knizku zrusi a peniaze si necha. To uz asi tiez neplati.

  9. emmacore píše:

    Ked hovorime o financnych instituciach, este jedna prihoda. V roku 2001 som uzatvoril nieco ako poistenie zodpovednosti za skodu sposobenu zamestnavatelovi. Skratka, keby som napr. rozbil firemne auto, poistovna by zaplatila 90 % z vysky spoluucasti a ja zbytok. Po necelom roku som presiel na zivnost, takze takato vec pre mna prestala byt zaujimava. So zivnostnikom vtedy nikto nic podobne neuzatvoril, neviem, ako je to teraz. Na dalsi rok mi od poistovne prisiel sek, ktory som odignoroval. Myslel som, ze ked ho nezaplatim, zrusia poistenie. V roku 2003 (Slov. poist. nebola rychla) mi napisali, ze im dlzim <500 Sk za rok 2002. Znova som to ignoroval. Potom mi napisala firma, ktora pre nich vymaha pohladavky, v dost skaredo naformulovanom liste. Tak som si vymenil par listov s poistovnou a dozvedel som sa, ze som sice nezaplatil, ale oni ma podla nejakeho zakona museli aj tak este rok „poistne chranit“ a teda im dlzim peniaze. Poradil som sa s ludni a zaplatil to.

  10. emmacore píše:

    Radim vsetkym, aby si dobre citali zmluvy, ktore podpisuju. Hlavne zmluvy na dobu neurcitu mavaju caro, ze mozes neplatit, ale pokial ich nevypovies, alebo nezrusis, druha strana moze ticho sediet a cakat, kym dlh nenarastie. A velke firmy to casto robia, lebo nemaju vo veciach velky poriadok a neoplati sa im zaoberat drobnostami. Nech zije zakaznik!
    Sorry za dlhe prispevky.

  11. 2ge píše:

    dakujem pekne za komentare, pojdem to zrusit, nastastie mam len jeden takyto ucet. Ale do dnesneho dna si presne pamatam, ako som isiel vybrat cely ucet a v podstate zrusit ho (uz som ho nadalej nepotreboval), len ta slecna pri prepazke ma presviedcala, aby som ten ucet este nerusil, ze v buducnosti ho mozem potrebovat…tak som sa nechal nakecat, teraz ma to vyjde 1000 sk, mam radost. Akoze poplatky za zrusenie uctov su najvacsie svinstvo. Blah.
    Este jedna vec, ked existoval ELIOT a clovek tam mal ucet – tyka sa to aj tohoto ? (viem ze z ELIOTA sa nepremigroval do TB – nepodpisoval sa ziadny dodatok – proste mrtvy ucet na ELIOTE)
    dik

  12. emmacore píše:

    Re: Zrusenie Eliotu
    Tatrabanka ta mala informovat, co sa deje s Eliotom. Od 1. 9. 2005 by mali Eliot zrusit. Inak, zrusenie uctu Eliot je bez poplatkov. Ak si chces byt isty, zavolaj na Dialog (copy+paste):
    02/6866 1000
    02/5919 1000
    0903/903 902 (T-Mobile)
    0906/011 000 (Orange)
    0850/111 100 (pre mimobratislavských klientov)

  13. Mirun píše:

    U nás teď probíhá nějaké vyšetřování ohledně kartelový dohody bankovních domů a banky ty poplatky „za zrušení účtu“ začínají „rušit“ – samozřejmě, nikoliv proto, že by snad porušovaly zákon nebo dobré mravy, ale proto, že si na to zákazníci stěžují – ó jak jsou hodné banky :), na klienty kteří odcházejí jinam :)))

  14. 2ge píše:

    [13] No aj u nas by mohlo nieco podobne prebehnut, ma to pekne s*rie a urcite nielen mna.
    len teraz je otazka, ci si mam pockat na zrusienie poplatku a ci mi ten zapor nevyjde na rovnako ako mam teraz, alebo este viac :)

  15. rony píše:

    zapor ti moze velmi rychlo stupnut – 25 percent uroku zo sumy v nedovolenom debete.

  16. branok píše:

    zdravim emmacora. ale k veci. mna zasa seru poplatky za vedenie uctu. s manzelkou mame dva ucty a z kazdeho mesacne odchadza cca 100,- ako poplatok. rocne to je 2400,-. rozhodol som sa teda jeden z uctov zrusit, lebo som ho mal aj tak iba na to, aby som si bokom ulieval nejake peniaze, lebo z hlavneho uctu nejde nic usporit. to bolo reci, ze nech to nerobim, ze sa mi to moze este hodit a pod. a ked som im povedal, ze si chcem zalozit vkladnu knizku, ze tam je urok iba nula cela nic a prehovarali na tie ich asset managenety. ale nedal som sa a dobre som urobil. zalozenie a zrusenie vkladnej knizky je zadara. vedenie uctu na vkladnej knizke nic nestoji a dokonca sa da bezhotovostnym prevodom na ten ucet pripisat suma. malu nevyhodu mam ze nemam kartu ani internet banking, hotovost vyberam iba na prepazke ale za tych usetrenych 1200,- rocne to stoji.