Po rokoch: Synology DS-101

Potreba nezávislého úložiska dát vyplynula zo situácie, ktorú som riešil. Nechcel som mať trvale zapnutý počítač a chcel som dáta mať mimo neho. Ideálne riešenie je krabička s pevným diskom a pripojením do Ethernetu.
V apríli 2005 som teda kúpil Synology DS-101 a dodnes beží k plnej spokojnosti.
Na úvod mal 120 gigový disk, ktorý som po čase vymenil za „tristovku“.


Čo oceňujem na Synology:
* dobré meno: Synology patrí medzi tie uznávanejšie značky a je možné jeho výrobkom dôverovať,
* možnosti: okrem samotného „samba“ zdieľania poskytuje ďalšie možnosti zahŕňajúce web server s podporou PHP/MySQL, fotogaléria, FTP, uPnP…
* kvalitné vypracovanie: ani dnes nepôsobí zastaralo.
Čo ma dnes brzdí:
* rozhranie pre disky: je to bohužiaľ už zanikajúce ATA, čo znamená obrovské kapacitné obmedzenie (300 giga a ojedinele 500 giga),
* končiaca podpora pre firmware: rozvoj software trval snáď dva roky a už sa nového upgrade asi nedočkám.
Čo by som chcel:
* keby existovala možnosť „streamovania“ videa do iPhone,
* lacného riešenia pre SATA disky.
Sieťový disk je skvelé riešenie do malej firmy a domácnosti. Pokiaľ používate viacej počítačov, tak je skoro nevyhnutnosť. Akonáhle chcete skúsiť domáce multimédiá, tak môže byť dobrým riešením.
Sieťový disk môžete „vytesniť“ mimo obývané časti – pivnica, povala, skriňa a tak sa vyhnúť hluku z točiaceho disku. Akonáhle vaše multimediálne komponenty počítajú s prístupom po Ethernete, tak je to jednoznačné riešenie.
Naviac môžete mať takýto disk dlhé roky, nehýbať s ním a ostatné zariadenia meniť ako ponožky.
Pre vývojárov môžu byť zaujímave aj veci ako lokálny web server. Na disk môže naraz pristupovať viacej klientov s rôznymi právami.
Pokiaľ ma nebude brzdiť kapacita disku, tak 101tka zostáva v plnom nasadení.

Môže sa Vám ešte páčiť...

12 komentárov

  1. dusoft píše:

    mam 207ku, je to velmi dobra vec. plna podpora stahovania torrentov, vyborne administracne rozhranie, daju sa doinstalovat rozne aplikacie typu ssh, svn a pod., ak je potreba.

  2. rony píše:

    [1] este ked si dokupis na multimedia nieco ako je moj Popcorn Hour, tak to povysis zasa o riadny kus. Mne sa na tom paci, ze to vydrzi dlho a vyuzitie je siroke :)

  3. HoP píše:

    Přesně toto zařízení jsem v sérii „Po rokoch“ už očekával :-)
    A musím souhlasit, Synology je skvělá věc/firma.
    V květnu jsem zakoupil DS107+, do něj 750GB SATA disk, a celé jsem to za routerem propojil 1GB switchem. Zatím ho využívám pro zálohování dat z počítače. Disk mám rozdělen na tři partitions, jednu pro zálohu fotek a filmy (DVD ripy a DivX), druhou pro zálohu pracovních věcí, a třetí pro mp3.
    Bohužel filmy si z toho přehrávám na své LCD televizi zatím tak, že k TV připojím NTB a přes wifi si otevřu film. Do Popcornu se mi zatím nechce investovat, protože bych asi měl u televize raději druhé PC ve formě HTPC a také pro manželku na internet :-)
    OT: myslíte že se dá provozovat Pentium 4 jako HTPC? Dá se vůbec P4 chladit nějak nehlučně? Upgradnul bych raději svůj pracovní PC a „zbytky“ použil pro HTPC, chápu že FullHD to neutáhne.

  4. rony píše:

    [3] trochu vam pani zavidim, ze som si musel kupit model 101 s pomalou Ethernetkou a rozhranim ATA :) Tie vyssie modely ma lakaju prave tymto – aj ked – gigabit by som este stale nevyuzil – cela infrastruktura u mna doma je len 100 megabit :-)
    HoP: rozhodne ti doporucujem – k LCD – prave Popcorn – nestoji to prilis vela a nie je to dlho ale uz teraz viem – preco som si to nekupil skor a vahal som :-) naviac je uz model 110, ktory ma SATA (pre interny disk).
    Ku HTPC mam trochu averziu prave kvoli tomu, ze vlastne som to roky prevadzkoval (bezne PC s dvomi vystupmi obrazu).
    Prave tvoje otazky typu – ako to utiahne, ako to chladit a pod.
    Popcorn ma totiz aj „internet“ – klienti na Youtube a desiatky dalsich sluzieb. Sice ten jeho internet browser je skor zufalost ale AK si clovek na Synology spravi webstranky priamo nan stavane, tak je to velmi dobre riesenie.
    Asi o Popcorne par veci napisem – nie je to totiz iba „prehravac“.
    Treba zvazit fakt, ze za tu cenu ma Popcorn viac muziky ako cakas – nie je to horibilna investicia a hlavne – funguje to „okamzite“.
    S kamosom (Bolek http://www.ine.sk) sme riesili dlhe mesiace, co kupit a on je trochu viac maniak do tychto A/V veci – takze viacmenej vybral on :-)
    Popcorn je v podstate mala zelena kremikova doska – ta ista je aj v inych zariadeniach – poznam minimalne jedno alebo dve – lisia sa konektormi a skatulou.
    Vratim sa k cene – je to okolo 5000 Ceskych „kocurov“ :-) a podla mojho nazoru vyhovujuce HTPC mas za minimalne 20 tisic. Povedal by som to takto: kym poriesis HTPC kup si PopCorn a budes mat jasno, ci ides dalej do HTPC :-)
    Internet manzelke vyries bud tym, ze jej poskytnes ten notebook, ktory teraz riesi filmy :-) alebo nejaky maly EEE PC alebo iPhone – ja inet teraz mam prave v iPhone lebo PC je uz vecer obvykle vypnute.

  5. HoP píše:

    [4] Určitě budu moc rád, když o Popcornu napíšeš více. Já o něm už nějakou dobu vím, a vím, že je výborný. Já už v podstatě neřeším, který multimediální přehrávač je lepší, ale už jen to, jestli počítač nebo Popcorn.
    Jde o to, že manželka nerada používá notebook, protože je to pro ni nepohodlné (touchpad místo myši, malá klávesnice, malý displej), tím pádem EEE/iPhone, atd. okamžitě odpadá. Já to HTPC nezamýšlím ani tak jako čistokrevné HTPC – klidně se v něm obejdu bez TV karty, na nahrávání mám HDD rekordér od Panasonicu.
    Jde mi o to, že momentálně mám na svém počítači va uživatelské profily, mezi kterými se přepínáme, a kolikrát máme oba spušteno pár věcí. No a bohužel je to věc, kterou sice XP podporují, ale rozhodně jejich provozu a stabilitě nesvědčí.
    Proto bych upgradnul svů pracovní počítač, a zbytek, tzn. desku, procesor a paměti použil na sestavení něčeho jako HTPC. Jenže Visty na P4 nepojedou nejlépe, a MCE2005 je nic moc.
    Možná by bylo řešením notebook, nebo nějaký ten EEE Desktop připojený k TV a k tomu bezdrátový set kbd+myš.
    Btw. na internet v iPhone nedám dopustit, ovšem jak říkám, pro manželku je to malé, a hlavně ten telefon by jí vydržel max. pár dnů, než by zahynul smrtelným pádem na zem :-)

  6. HoP píše:

    Měl bych dotaz k Popcorn Hour. Díval jsem se, že existují verze A100 a A110, rozdíl v ceně mezi nimi je asi 500 Kč, A110 podporuje SATA. Je tam ještě nějaký zásadní rozdíl?
    Je nějaká možnost, jak Popcorn Hour zapojit do sítě přes WiFi?
    Komunikuje Popcorn Hour přímo se Synology? Někde jsem četl že ano, ale zkoušel to někdo?
    Mám filmy právě na Synology a rád bych, aby je Popcorn načítal právě z něj, nechci mít v Popcornu HDD.
    Díky.

  7. rony píše:

    Jasne 110 je novy model, ja mam 100. Rozhodne kupit 110!
    110 ma to SATA plus reset tlacitko (obcas sa hodi).
    PCH je ako pocitac, takze nazdielane „disky“ zo Synology si SMB protokolom pripojis do neho.
    Teoreticky mozes pouzit aj ten uPnP multimedialny protokol ale neskusal som lebo SMB mi vyhovuje viac.
    WiFi – vraj je nejaky usb wifi kluc ktory s PCH funguje ale vzhladom aku rychlost prenosu to ma, je to neprakticke.
    Aj ked nechces do toho disk dat, asi by som siel po 110tke. Eventuelne skus to, ze na fore acomp.cz inzeruj, ci sa niekto nechce zbavit 100ky a zober ju.
    Je totiz mozne, ze niektori luidia sa radi zbavia 100ky lebo chcu 110tku.

  8. rony píše:

    dobry FAQ ku Popcorn Hour je na „networkedmediatank.com“:http://networkedmediatank.com/wiki/index.php/Main_Page

  9. FrozenDog píše:

    Díky za článok a komentáre, super čítanie. Ja práve po tvojich článkoch o PCH uvažujem o kúpe niečoho takého, ale mojou nevyhnutnou podmienkou je prítomnosť wifi, lebo spájať to s PC káblami je v mojom prípade nereálne. Nevieš o nejakom PCH klone so zabudovaným wifi?

  10. rony píše:

    [9] problem WiFi je v datovom toku – je to zufalo pomale a pri vyssich rozliseniach videa to vobec nestaci. WiFi prenos ma z podstaty nekvalitny prenos (odozva, rychlost, rusenie).
    Je tam riesenie, ze budes mat PCH spojene so Synology drotmi (Ethernet), do siete zaclen nejaky WiFi router/apoint, ktory ma aj Ethernetovy switch cize cesta je:
    PC komunikuje cez WiFi s WiFi routrom a od neho to uz ide drotami.
    Ale rozhodne je to k nicomu na \to, aby si na PC nazdielal subory a pokusal sa prehravat ich v PCH z pripojeneho sietoveho disku z PC. To WiFi by teda sluzilo nanajvys na prenasanie suborov do PCH (ak ma interny disk) alebo na web rozhranie PCH. Na nic ine.
    Nejake tie masinky tohto typu maju WiFi (koniec koncov aj PCH mozes dovybavit s WiFi) ale plati, co som napisal.
    Klony su na networkedmediatank.com

  11. HoP píše:

    No, samozřejmě o WiFi a jeho omezení vím, šlo mi jen o to, jestli tu ta možnost vůbec je – na riplá DVD WiFi postačuje, to mám vyzkoušené (zkoušeno ovšem jen mezi dvěma místnostmi, dál nepotřebuji).
    Kabel natáhnout půjde, není to neřešitelné, ale nechce se mi do toho – moje blbost, že jsem na to nemyslel při loňské rekonstrukci právě těchto dvou místností – velká chyba.
    Každopádně díky za informace o PCH.

  12. rony píše:

    dvd nemam potuchy ako to zvlada – viem podla fora na acomp.cz ze skusali dvd mechaniky cez usb – ale ci a ako to vie dvd to nemam potuchy. Podla specifikacii ano ;-)
    U mna pch je hlavne serialy.
    Jedine co tomu vycitam je ze nema znacky na subory ktore som uz videl takze si to musim pamatat ;-)
    Pch bez pc je dost invalidne – uz len organizacia obsahu je na nom nemozna – preto je synology dobra volba ;-)