Šedá myška do práce: Samsung ATIV book 9

ATIV je VITA :-) Iste si pamätáte ako som toto kódove označenie uviedol pre nový rad tabletov Samsungu. Teraz tu mám bežný, ok… dnes už bežný, tenký laptop. ATIV bude teda všetko s Windows 8. Nielen tablety.

Spravodaj už nejaké (veľký ultrabook) laptopy (menší pre bežnejšie účely) Samsungu mal a môžem porovnávať.

ativs940x400_hero

ATIV book 9 sa viac podobá recenzovanej sérií 5 ale spracovaním viac tej veľkej sérií 9. Pre menej informovaných, čím väčšie číslo tým by malo ísť o „luxusnejšie“ podanie laptopu.

Povrch klame na pohľad aj dotyk. Je kovový a veľmi pevný.

Plasťáčik by bolo hanobiace označenie avšak prečo nepoužiť plast na pracanta. Tento laptop nie je kúsok pre hipstera na deklarovanie spoločenského statusu. Je to však malý celkom kovový pracant. Povrch je síce kovový ale radšej má úpravu, ktorá zabezpečí, že nevykĺzne z rúk.

Subjektívne by som čakal väčší dôraz na dojem z povrchu: nech to viac kričí, že je kovový. Objektívne je celé vyhotovenie veľmi pevné a to napriek faktu, že celý laptop pôsobí tenko. Aj veko s obrazovkou je ako skala.

Najlepšie to vidieť pri pohľade na môj Macbook Air v jedenásťpalcovom prevedení. Prečo? ATIV book 9 je síce väčší ale hlavne má väčšiu obrazovku. Kým trinásťpalcový Air pôsobí už skoro dospelo, toto tu je bližšie tomu menšiemu naozaj mobilnému.

Je tenký ako Macbook Air, možno pôsobí ešte tenšie. Okraje obrazovky sú tenšie a preto je ten displej väčší ako na mojom MBA.

Má obrovský touchpad, čo je pre mňa podmienka použiteľnosti pokiaľ máme fungovať v multidotykovom prostredí Windows 8.

Rozlíšenie obrazovky je kráľovské a zmestí sa na ňu ďaleko viac dlaždíc ako som doteraz videl na Windows 8 tabletoch. Je to 1920 x 1080 pixelov. No nenadchnete sa nad takou obrazovkou?

V tento moment je pracovné zaradenie tohto ultrabooku jasne. Namakáš sa až do vyčerpania vole!

Z laptopov sa strácajú konektory. Doslova.

Ešte si pamätám ako „správny“ laptop mal vzadu sadu archaických konektorov, ktorým ste z piatich metrov počítali kolíky.

Dnes už nerozoznáte miniHDMI od slotu na Kensingtonov zámok.

Laptop má dve USBčka. Stačí? Jasne. Myšku až tak potrebovať nebudete a pokiaľ áno, preorientujte sa na bluetoothové. Z praxe musím povedať, že kým si Logitech neporadí s výrobcami laptopov aby mu zabudovali jeho snímač, tak toto je riešenie.

Klávesnicu nebudete potrebovať, tak čo by ste preboha ešte v laptope potrebovali do USB strkať?

Tento laptop si neprosí uviazanie na kábliky. Chce byť voľný. Až do vyčerpania bateriek! Hej, tú by nám už nemal spásať žiadny rotačný disk. SSD je už v sedle každého počítača. Aj keď v mojom ATIV 9 je osadený 128 gigový disk, tak verím, že model počíta s voliteľným väčším. Voľné miesto po rozbalení môjho kusu (neviem koľký v poradí som ho dostal) je 96 gigabajtov. Bohate pripravený.

U Samsung laptopov sa mi vždy páči obrazovka. Tú vždy musím pripomenúť všetkým, lebo toto je firma, ktorá ich robí skoro všetkým.

Druhý bod pre tieto laptopy je, že roztvorenie laptopu je v obrovskom rozsahu. Skoro by som už Samsung chcel kritizovať, že ten kúsok do úplného vystretia laptopu do roviny by už mohli skúsiť :)

V takom rozložení sa ľahko skúma aj pozorovací uhol obrazovky – jasne, skvelý.

Kým si ľudia zvyknú na dlaždice, že to je to ich chýbajúce „Start“ a kým pochopia zmysel viacdotykového ovládania pomocou touchpadu, tak to ešte chvíľu potrvá.

samsung-ativ-book-9

Podsvietenie kláves je doslova iné ako na MBA. Samsung ich podsvietil tak, že vidím iba čiarky pod klávesami a to iba ak hľadím na klávesnicu pod 45 stupňovým uhlom. Písmená nesvietia. Pre istotu: mba to má inak a na ňom svietia prakticky všetky svetlé časti kláves (okolo nich ale aj samotné znaky).

Bod k dobru je však to, že Samsung do nich dal postupné zhasínanie, takže to nebliká, skôr sa tak lenivo zapína a vypína.

Z predošlých laptopov však zostali modré diódky v niektorých klávesoch a tie nejde prehliadnuť. Pre mňa je to trochu rušivé, nakoľko to nejde vypnúť ani to nerešpektuje nastavenie jasu podsvietenia.

V každom prípade laptop je pripravený na prácu potme. A má snímač okolného osvetlenia. Veľké plus.

Tichý. Tichý. Tichý.

Nesnažil som sa ho prinútiť ku akémukoľvek vydávaniu hluku. Stroj je tenký, prieduchy na pasívne chladenie má. Snaží sa ostošesť o to, aby nežral energiu a tak sa zrejme po väčšinu svojho pracovného času ventilátor ani neozve.

Opäť niečo, čo budete chcieť pre prácu potme.

Posledná vec, ten štart. Niečo sa stalo a počítače s Windows sa po otvorení objavujú už zapnuté. Aspoň tento tu určite áno.

Perlička: vďaka nejakému predošlému testorovi som na laptope objavil mne archaicky znejúci PowerDVD prehrávač, to fakt ešte existuje a používa sa? Fúha :)

V každom prípade potvrdil mi plnú schopnosť plniť rolu ručného kina :-) rozumejte: prehráva to HD filmy bez trhania, ale to by ste snáď ani nečakali. Mimochodom po WiFi sieti, mne už sa nechce čosi doň prenášať, sme v treťom tisícročí, ak to ku mne nepríde samo, tak ja si to tam nedám.

Pokúsim sa o menšiu kritiku: prepáč Microsoft, no máš pod palcom svoju kancelársku suitu a ty ešte stále nie si schopný do svojho operačného systému už natrvalo zabudovať aspoň prezretie formátov z MS Office? Poviem o čo ide. Chcel som si skúsiť, naozaj len skúsiť, pozrieť jeden dokument. Takže čo budem riešiť. USB médium, klik a nič. Tak som ho nakoniec nejako nasypal do iPadu a predstavte si, zobrazil sa. Mal som jemné tušenie, že to zvládne aj MBA. A predstavte si áno.

Microsoft máš v tomto mínus. A nepočúvaj blbov, čo chcú tlačítko Start. Sú len tak blbí aby si nevšimli, že ho majú na klávesnici :-)

Tak čo vám budem ešte hovoriť. Máme tu pekný pracovný maličký laptop. A špecky si kdesi vyhrabte sami, mňa nezaujímajú.

Nie je to uau počítač, kde sa odbaví každý dizajnér. Ani vás nikto neoznačí za hipstera, keď si ho dáte ku káve, ktorú ste čašníčke trikrát vrátili.

Kontrolovaný vzorok:

Ultrabook Samsung ATIV Book 9, modelové označenie 900X3F – K01
64bitové Windows 8 Prro
Intel Core i5 3337U Ivy Bridge
13,3 palcový LED 1920×1080 pixelov a matný!
RAM 4 gigabajty, dá sa aj viac?
Intel HD Graphics 4000
k tomu sada značiek: WiFi, BT 4.0, USB 3.0, microHDMI, WiDi…

V balení je už len napájací zdroj a prepojovací káblik do Ethernetu.

Cena je nad tisíc eúr. Je to ultrabook, nie krabica s pizzou.

Čo by urobil Spravodaj? No, predstavme si, že by neexistoval Mac. Potom by som dnes zrejme vyberal spomedzi ultrabookov. A s Windows 8. To medzi XPčkami a osmičkami boli omyly, čo už snáď vody histórie vymyli.

Ako si na tom Samsung ATIV book 9?

+ kovové, pevné telo
+ tenký, ľahký
+ napriek 13″ uhlopriečke je rozmerovo príjemný na neustále nosenie

– snáď iba vyššia cena ale spôsobuje to mylný dojem, že je len plastový.

Stránka Samsung.

Môže sa Vám ešte páčiť...