Samsung Galaxy S7

Pripomeňme si, že S6 som opisoval v marci 2015 a dostal som ho k otestovaniu v apríli 2015. Veľkú lopatu (plusko) ešte koncom roka 2015. S4ka bola u mňa v máji 2013. Zdala sa mi vylepšením S3ky, ktorú som mal v júni 2012.

Tentoraz to je po roku S7. Úvodné konštatovanie je, že od S6 nevidím razantné rozdiely. Dizajn si v pohode zamením. Je to však dobre. S6 prestúpila a začala klásť dôraz na kompaktnosť a už to nie je rozoberací mobil so zadkom z tenkého plastu ale odrazu je vzhľad na pohľad a dotyk ušľachtilejší. Plasty skončili u modelu S5.

Zmeny sú teda menej viditeľné a musíte siahnuť po špecifikáciách. Najviditeľnejšia zmena je však čas s pár informáciami na obrazovke aj v kľudovom stave telefónu.

S7 má AMOLED obrazovku, ktorá takéto niečo umožňuje. Rozsvietené číslice na obrazovke však znamenajú trošku zožranej energie a objem je v jednotkách percent. Dá sa to vypnúť ale ktovie, či to naozaj urobíte. Za seba poviem len to, že táto vymoženosť by sa hodila na obrazovky smartwatch. Baterka je 3 000 mAh a pre tento model už začal byť štandard bezdrôtové nabíjanie.

Dobre je pridať ešte dve informácie: systém je Android 6.0 a pravoverní fanúškovia sa musia pripraviť na upravené rozhranie.

Telefón má na prvý pohľad a všetky ďalšie také iné podanie. Farby sú o niečo živšie. Nevnímam to ani ako dôsledok rozlíšenia, skôr použitia AMOLED. Pokiaľ však záleží na výbornej obrazovke, opäť nemôžem inak ako vás nasmerovať sem.

Významnú zmenu pocítite ak sa rozhodnete používať odtlačok prsta na odomykanie telefónu. Všetky predošle modely, ktoré to mali som vzdal ale u S7 konečne nie je nutné posúvať prst a stačí ho priložiť. Rozoznávanie je tým pádom pohodlné a funkciu som celý čas nechal zapnutú.

Opäť musím kritizovať senzorické „tlačítka“ vľavo a vpravo od homebuttonu. Keďže kvôli rozmerom telefónu je táto plocha veľmi malá aj pri opatrnom držaní za kraje telefónu sa mi darí nechcene a náhodne spúšťať funkcie na nich. Vy by ste sa bez týchto dvoch „tlačítok“ neobišli? Ja ich chcem preč.

Samsung si uvedomuje problém ale vyriešil ho aplikáciou Game Launcher, ktorá okrem iného deaktivuje tieto tlačítka.

Aj Samsung začína zdôrazňovať vyššiu odolnosť svojich mobilov. S7 je vodeodolný podľa certifikácie IP68. Tak ako v prípade iPhone 6S či Apple Watch nejde o vodotesnosť. Nie je teda stavaný na potápanie, ponáranie či kúpanie. To, že to prežije neznamená, že to môžete kľudne robiť. Vodeodolnosť len chráni pred nechcenými náhodami.

Telefón je vďaka zaobleniu obrazovky pocitovo menší. Neprišiel som síce zaobleniu na chuť – opäť by som ho radšej videl na smartwatch – no bežné používanie je tým pádom príjemné a ešte sa vojde do nohavíc.

Bolo by hlúpe, aby u vlajkovej lodi zvuky z telefónu chrčali. Pri hre je zvuk, hlasitosť presahuje prijeteľnú dostatočnosť.

Veci, na ktoré som neprišiel a musel som sa radiť s gúglom: vychytávky vo forme giest, ak vám príde SMS od niekoho, stačí priložiť k uchu telefón a jeho číslo sa hneď vytáča. Znie to šikovne.

Má to aj senzor na meranie pulzu. Neprišiel som však na to, ako by som sa o meranie nemusel starať a tak mi príde tento prvok pomerne zbytočný, aby som sa ním zaoberal. Na hodinkách mi to meria samo.

Zaujímavá pikoška je (rovnako ako u iPhone 6S), že Samsung montuje dva rôzne procesory pre grafiku. Ešte pred pár mesiacmi sa majitelia horlivo snažili zistiť aký procesor to majú. U Samsungu Galaxy S7 sa zrejme stane to isté.

Always On – informácie na obrazovke vo uspanom telefóne – je možné modifikovať výmenou tém. Je jasné, že ich nateraz nebude veľa. Vyskúšal som dve či tri a potom som sa vrátil k tej prvej.

Je jasné, že si môžem cez témy na obrazovku dostať aj niečo iné ako predvolené informácie.

Samsung zdôrazňuje extrémne kvality vstavaného fotoaparátu. Na to musím reagovať pragmaticky – pokiaľ sa mi aplikácia pre fotenie spustí prijateľne rýchlo, pokiaľ fotí vtedy, keď to chcem, keď nepadne počas používania, keď ma teda celkovo netrápi, tak je pre mňa dobrá, praktická a užitočná. No a taká teraz je. Výborné zaostrovanie na predmety, v dobrom svetle výborné fotky. čo viacej chcieť?

V týchto telefónoch naďalej prežíva schizofrénia dvoch poštových klientov. Na tieto musím len nadávať. Prečo nemôže byť iba jeden? Netuším. No obidva sú… neviem presne popísať z pohľadu použíateľa a tak poviem opačne. Vyrábam mailové newslettery a u Androidu mám stále problém s tým, že nepodporuje žiadne „responzívne“ (buzzword – reálne ide o možnosť nakódiť obsah prispôsobený zariadeniu). On sa skôr snaží zobrazovať identicky ako na desktope. Potom má mail malé písmenká, zbytočne malé aktívne prvky. V tejto oblasti je pre mňa mailovanie v týchto mobiloch utrpením.

Záver

Revolúcia sa stala v modeli S6 a u tohto pokračuje aj keď o menší krok. Pre android svet je SGS7 normatívne zariadenie a jedinou nepríjemnosťou je Touchwiz. Začína platiť, že pre výmenu zariadení netreba prechádzať všetkými modelmi. Či prejdete na S6 alebo S7 je na vašom rozhodnutí a možnostiach.

Môže sa Vám ešte páčiť...